Završila 4. Energetska Arena 2012.

13.06.2012

U Zagrebu, 12. i 13. lipnja 2012. održana je 4. regionalna konferencija jugoistočne Europe o energetici. Početak konferencije koja je ugostila regionalnu energetsku zajednicu obilježilo je predstavljanje novog investicijskog plana energetskog sektora Vlade RH te novog zakonodavnog i institucionalnog okvira energetskog sektora.

Ovogodišnja konferencija od posebnog je značaja jer je Vladina politika izdvojila energetiku kao ključan element gospodarskog razvoja i rasta, kao i područje u koje će usmjeriti značajne javne investicije. Uz novosti iz Vlade RH koje je predstavio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić u svom uvodnom obraćanju s temom Energetska strategija i investicijski potencijail, prvi dan konferencije obilježili su investicijski projekti, stanje i perspektive tržišta nafte i plina.
Zaključak prvog dana konferencije jest da danas cijeli svijet stoji pred nekoliko međusobno povezanih izazova poput energetike, klimatskih promjena i sigurne opskrbe energentima te da je njihovo rješavanje to uspješnije, što postoji usklađena transparentna strategija zemalja regije.

Drugoga dana regionalne konferencije jugoistočne Europe o energetici raspravljalo se o investicijama, novim tehnologijama, inovacijama i pravnom okviru u području obnovljivih izvora energije, kao i o globalnim trendovima u sektoru električne energije.
Novoosnovanu Agenciju za investicije i konkurentnost predstavio je Darko Lorencin, pomoćnik ministra za investicije i konkurentnost iz Ministarstva gospodarstva RH. Očekivanja od novog institucionalnog okvira i ključnih promjena zakonske regulative u značajnoj mjeri se odnose na stvaranje pozitivne investicijske klime i realizaciju što većeg broja odličnih projekata od kojih su investitori dosad odustajali zbog komplicirane i dugotrajne formalne procedure. Nove investicije znače nova radna mjesta, dodanu vrijednost i u konačnici gospodarski rast. Jedna od novosti i vjerojatno najznačajnija mjera za privlačenje investicija je rasterećenje od poreza na dobit, uz umanjenje doprinosa na plaće koje može biti i stopostotno u slučaju zapošljavanja velikog broja ljudi i proaktivnu podršku investitorima od strane Agencije.
Velike javne i privatne investicije očekuju se u sektoru energetike, kako bi se smanjila stopa uvoza energije. Međutim, Rodoljub Lalić, član Uprave HEP-a, naglasio je da se radi o procesu koji će trajati desetak godina.
Vezano uz globalne trendove u sektoru električne energije Zlatko Bazianec, direktor iz konzultantske kuće A.T. Kearney, naglasio je kako Hrvatska ulazi u daljnju liberalizaciju tržišta unutar koje će morati pažljivo balansirati pritisak rasta cijena električne energije na EU razinu te osigurati povoljne energetske cijene za gospodarstvo u fazi oporavka od gospodarske krize.
O investicijama, rizicima, izazovima i mogućnostima proizvodnje i korištenja obnovljivih izvora energije svoja iskustva podijelili su regionalni lideri koji iza sebe već imaju uspješne projekte. Dobar primjer dolazi iz Srbije, gdje se gradi najveća solarna elektrana na svijetu instalirane snage 1000 MW, projekt vrijedan oko dvije milijarde eura.
Kruta goriva koristit će se još generacijama. S obzirom na već dobro poznate zdravstvene i ekološke implikacije, mnogo se može učiniti zamjenom ugljena prirodnim plinom (koji ima ograničenu profitabilnost) i investicijama u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.
Detaljnije informacije o konferenciji nalaze se na internetskoj stranici www.infoarena.hr.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.