Zajednička sjednica Odbora za zaštitu okoliša i Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora

05.07.2011

Na inicijativu DOOR-a i Akademije za politički razvoj, a uz podršku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Odbor za zaštitu okoliša i Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora održali su, 15. lipnja, zajedničku sjednicu o provedbi politike energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

Na sjednici je sudjelovalo preko dvadeset relevantnih predstavnika znanstvenih institucija i fakulteta te stručnjaka i predstavnika poslovnih, strukovnih i udruga u zaštiti okoliša. Iskazani su stavovi i potpora u osnaživanju kapaciteta nadležnih tijela kako bi se što bolje provodila politika energetske učinkovitosti, a poseban naglasak stavljen je na hrvatsko gospodarstvo i moguća rješenja te nužno uključivanje domaće industrije u proizvodnju energije bazirane na obnovljivim izvorima i provedbu projekata energetske učinkovitosti.

Sudionici su upoznati s provedbom regionalnog projekta “Dijalog o energetici na području jugoistočne Europe” koji je financiran sredstvima GIZ-a, a poseban naglasak projekta dan je upravo na provedbu politike energetske učinkovitosti. Hrvatska, kao regionalni lider u provođenju te politike, svoja pozitivna iskustva može prenijeti i na druge zemlje iz okruženja, a održani sastanak je još jedan od poticaja da se preispita politika provedbe u Hrvatskoj te da se dodatno promoviraju uloženi napori kroz demokratske rasprave i uključivanje javnosti kako bi se postiglo veće razumijevanje za mjere energetske učinkovitosti.

Prezentiran je i zakonodavni okvir Republike Hrvatske koji je u potpunosti usklađen s okvirima Europske unije. Kroz provođenje posebnih programa kao mjera iz Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske dan je i pregled dosadašnjih aktivnosti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva o provedbi politike energetske učinkovitosti, a spomenuta je i nezaobilazna uloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju projekata i programa u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti.

Na sjednici je ponovno iskazana potreba za što skorijim donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije, a zajedno s paketom energetskih zakona koji se usklađuju s direktivama Europske unije, on bi trebao biti donešen do kraja 2011. godine. Također, ponovljena je i važnost daljnjeg i šireg dijaloga o politici energetske učinkovitosti te usmjeravanje rasprava na konkretne izazove.

Komentari

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.