Hrvatska i regija

Završila regionalna konferencija o energiji - Energy Arena 2013

08.07.2013

Dok se unatoč negativnim ekonomskim kretanjima globalno predviđa rast potražnje za energentima, europski trend je pad investicija u energetski sektor. Prema riječima stručnjaka okupljenih na 5. Energetskoj Areni 2013 u organizaciji Infoarena Grupe i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva RH novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika svakako je napredak zakonodavnog okvira koji potencijalnim investitorima pruža stabilnu i pravedniju investicijsku klimu čime se povećava i vjerojatnost realizacije ulaganja u energetski sektor. Velik dio posla slijedit će po donošenju Zakona jer će ključnu važnost imati i podzakonski akti, kako će država raspisati natječaje te komercijalni uvjeti ulaganja.

5. Energetska Arena

26.06.2013

Neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, posljednjih nekoliko dana top tema u medijima je znatno niža cijena struje koju nude dva nova trgovca električnom energijom na domaćem tržištu. Kako će domaći energetski sektor odgovoriti na ulazak konkurencije te kako će primjena novog zakona o ugljikovodicima i davanje koncesija utjecati na gospodarski rast, moći će se čuti na Regionalnoj konferenciji o energiji Energy Arena 2013 koja će se 4. i 5. srpnja održati u Zagrebu u organizaciji Infoarena Grupe i pod pokroviteljskom Ministarstva gospodarstva RH.

Na prvom regionalnom susretu posvećenom energiji u Hrvatskoj kao novoj članici EU, vodeći stručnjaci, proizvođači, distributeri i trgovci u energetskom sektoru u okviru glavnih zadataka i planova Europske energetske zajednice (European Energy Community) sudionicima konferencije predstavit će pregled stanja regionalnog i globalnog energetskog tržišta.

Prvi dan konferencije tema će biti elektroenergetski sustavi i obnovljivi izvori energije, dok će drugog dana biti govora o industriji nafte i plina.

Više informacija o konferenciji, programu i predavačima potražite na www.infoarena.hr.

Završila 4. Energetska Arena 2012.

13.06.2012

Zagreb, 13. lipnja 2012. – Iako su velike investicije usmjerene u naftu, plin i klasične kapacitete električne energije, značajan udio na tržištu energenata sve više će činiti obnovljivi izvori energije. Kruta goriva koristit će se još generacijama. S obzirom na već dobro poznate zdravstvene i ekološke implikacije, mnogo se može učiniti zamjenom ugljena prirodnim plinom (koji ima ograničenu profitabilnost) i investicijama u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

4. Energetska Arena

30.05.2012

Ovogodišnja regionalna konferencija - 4. Energetska Arena 2012. organizirana u suradnji s EBRD-om, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, održat će se 12. i 13. lipnja 2012. u Zagrebu, u hotelu The Regent Esplanade.

Završena provedba ankete o energetskoj učinkovitosti

12.04.2012

Završena je provedba i analiza mini-ankete o energetskoj učinkovitosti u hrvatskim kućanstvima, spremnosti građana na ulaganje u mjere energetske učinkovitosti te o utjecaju izdataka za potrebe energije na budžet kućanstva.

Završila Konferencija "Energy Efficiency Arena 2012"

04.04.2012

Završila je Konferencija centralne i jugoistočne Europe o energetskoj učinkovitosti - "Energy Efficiency Arena 2012". U skladu s pozitivnim investicijskim trendom predstavljena su optimalna financijska rješenja za realizaciju projekata na području energetske učinkovitosti.

Energy Efficiency Arena 2012

27.03.2012

Konferencija središnje i jugoistočne Europe o energetskoj učinkovitosti - ENERGY EFFICIENCY ARENA 2012 - održat će se 3. i 4. travnja 2012. u hotelu The Regent Esplanade Zagreb, u organizaciji Infoarena Grupe, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) te pod pokroviteljstvom i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Konferencija o bioplinu i info dan o biometanu

26.03.2012

U organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar, 17. travnja 2012. u hotelu International u Zagrebu održat će se Konferencija o bioplinu i info dan o biometanu.

Priručnik "ZA obnovljive izvore energije!"

05.03.2012

Priručnik ZA obnovljive izvore energije! rezultat je zajedničkog rada autora iz partnerskih organizacija (Energetski institut Hrvoje Požar, DOOR i FOCUS) na dva projekta: “Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost” te projekta REPAM”.

Cilj je upoznati građanke i građane koji podržavaju korištenje obnovljivih izvora energije s metodama pomoću kojih mogu utjecati na donosioce odluka, kako bi se povećalo njihovo korištenje u Hrvatskoj.

Priručnik se sastoji od šest poglavlja, od kojih prvih pet opisuju procese donošenja odluka u Hrvatskoj i EU te metode kao što su javno zagovaranje, kampanje, promocije i obrazovanje na području obnovljivih izvora energije. Zadnje poglavlje donosi pregled tehnologija obnovljivih izvora energije s najvećim potencijalima za korištenje u Hrvatskoj.

Nadamo se da će ova publikacija pomoći i potaknuti sve zainteresirane građanke i građane u zagovaranju energetski održivijeg društva.

Priručnik se može preuzeti u tiskanom obliku ili u elektonskom obliku na repam.net.

Anketa o potrošnji energije u kućanstvima i uslužnom sektoru u Gradu Zagrebu

28.02.2012

Grad Zagreb je za potrebe izrade i implementacije vlastitih razvojnih energetskih politika pokrenuo projekt pod nazivom "Izrada energetske bilance Grada Zagreba". Cilj ovog projekta je formiranje strukture i instrumenata potrebnih za izradu i praćenje energetske bilance na području Grada Zagreba što uključuje: prikupljanje i obradu podataka te pripremu adekvatnih izvještaja o proizvodnji, opskrbi energijom te potrošnji kod različitih kategorija potrošača energije: kućanstva, usluge (školstvo, zdravstvo, trgovina, turizam i ugostiteljstvo, uprava i administracija te ostale uslužne djelatnosti), industrija i promet.

Energetski pregledi

24.02.2012

U sklopu projekta PACE (Partners for Acquis Compliance and Energy Efficiency) koji se provodi na području Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije započinje provedba besplatnih energetskih pregleda tvrtki.

Natjecanje u uštedi energije i energetskoj učinkovitosti

23.02.2012

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) objavljuje natjecanje za provedbu i promociju projekata uštede energije i energetske učinkovitosti. Natjecanje se organizira u sklopu projekta ENCRO – Promocija i testiranje netehničkih mjera za uštedu energije u Hrvatskoj.

Održana konferencija “Pokrenimo zajednicu – zajedničkim djelovanjem do nižih računa za energiju”

02.02.2012

31. siječnja i 1. veljače 2012. godine u Zagrebu, u hotelu Arcotel Allegra, održana je dvodnevna konferencija “Pokrenimo zajednicu – zajedničkim djelovanjem do nižih računa za energiju”. Konferencija je okupila 140 predstavnika javnog, civilnog, obrazovnog i poslovnog sektora iz svih krajeva Hrvatske te iz susjednih zemalja.

PVTRIN – Obuka i certificiranje instalatera fotonaponskih sustava

20.01.2012

Direktiva Europske komisije EC 28/2009 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora propisuje obavezu uspostavljanja certifikacijske sheme za instalatere malih sustava OIE (sunčani toplinski sustavi, fotonaponski sustavi, peći i kotlovi na biomasu, dizalice topline i plitki geotermalni sustavi) do kraja 2012. Na tragu ovog zahtjeva iz Direktive, ali i prepoznatih potreba tržišta pokrenut je projekt PVTRIN.