Zanimljivosti

Eko ovlaživač zraka na mačji pogon

12.09.2010

Za sve ljubitelje mačaka, zanimljivu vijest donosi Inhabitat. Izumitelj Yuan Gu smislio je kako da vlasnici mačaka (ili pasa) smanje račune za električnu energiju, istovremeno zaigraju kućnog ljubimca i imaju ugodnu atmosferu u domu.

Kombinacija ovlaživača i pročišćivaća zraka Wool Ball, puni bateriju kada se životinja igra i gura kuglu unutar koje je dizajniran uređaj. Ukoliko je ljubimac trenutno nezainteresiran za igru, uređaj se može uključiti u struju i baterija se može napuniti, tako da će uređaj raditi i nezavisno od raspoloženja kućnog ljubimca.

Nova hibridna Buba

14.08.2010

Volkswagen je za sljedeću godinu najavio novu hibridnu inačicu legendarne "Bube". Buba će se pokretati pomoću litijske baterije kapaciteta 45 kWh, a najavljena su dodatna poboljšanja. Za ovu godinu najavljena je i hibridna Jetta, dok za 2013. godinu najavljuju " all-electric" Golf.

Grupa ekološki osviještenih studenata okupljena u grupicu pod nazivom "EcoHawks" ipak nije mogla dočekati izlazak nove Bube na tržište, pa su preuzeli inicijativu i odlučili staru Bubu iz 1974. godine preurediti u hibridnu. Preuređena, "plug-in" Buba koristi 100 % biodizel, ostatke ulja kojima se studenti snabdijevaju iz studentske kantine. Auto može prevaliti 25 milja na jednom punjenju baterije. Sljedeći cilj koji ima grupa entuzijasta je poboljšati dizajn i opremu automobile, a posebice povećati doseg Bube na 1000 kilometara. Pohvalna inicijativa!

Dobivanje prirodnog plina pomoću bakterija

13.08.2010

Zanimljiv sustav dobivanja prirodnog plina počeli su primjenjivati u američkoj državi Colorado. Umjesto da prekopavaju litosferu u potrazi za prirodnim plinom, u tvrtci Luca Tech odlučili su se za drugačiji pristup. Određena vrst bakterije koja se hrani ugljenom sada se "uzgaja" uz pomoć vode i hranjivih tvari na mjestima gdje postoje slojevi ugljena kojima se bakterija hrani.

Bakterija već postoji u prirodi i proces je sasvim prirodan i siguran sa aspekta zaštite okoliša. Kao produkt hranidbenih procesa, bakterije razvijaju plin u čijem je sastavu i metan koji jedan od glavnih spojeva u smjesi koju zovemo prirodni plin. Farme bakterija proizvođača prirodnog plina razvijaju se na neproduktivnim i ekonomski neisplativim ležištima ugljena. Tvrtka Luca Tech posjeduje već preko 1350 takvih metanskih izvora.

Razmišljanja o budućnosti energetike

13.08.2010

Zanimljiva razmišljanja o budućnosti energetskih sustava dostupna su na stranicama Leonardo Energy. Autor razmatra ograničenja pred kojima se današnja energetika nalazi, a to su potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova i osiguranjem opskrbe energijom i energentima, što je povezano s geopolitičkim pitanjima, te iscrpljivanje zaliha fosilnih goriva.

Analizirane su tri mogućnosti - gospodarstvo temeljeno na vodiku, na biogorivima i na električnoj energiji. Zaključak analize je da budućnost u kojoj se ukupno gospodarstvo temelji na električnoj energiji, a to znači da će uporaba električne energije biti dominantna i u prometu i u grijanju, najviše obećava. Autor ne isključuje ulogu obnovljivih izvora energije i vodika, ali tvrdi da oni neće predstavljati temelj gospodarstva već da će im doseg biti ograničen. Čitav tekst pročitajte ovdje.

Zgrada koja pokriva energetske potrebe iz okoliša i prirode

18.06.2010

Oregon Sustainability Center, zgrada je u gradu Portlandu, u državi Oregon, čija je izgradnja planirana na način da se minimalizira potrošnja energije i da se iskoriste svi prirodni resursi za namirenje energetskih potreba ove zgrade.

Zgrada će prema nacrtu projekta, energiju dobivati putem solarnih kolektora koji će se ugraditi na zgradu, katovi će biti projektirani na način da svaki od njih dobiva maksimalnu količinu sunčeve energije i osvjetljenja tijekom dana. Umjesto klima uređaja koristi će se sustav koji koristi prirodno cirkuliranje zraka, a potrebe za vodom namiriti će se sakupljanjem kišnice koja će se pročišćavati i ponovno uvoditi u sustav.

Geografski smještaj grada je idealan i iskoristi će se sve prednosti koje su dane tom prirodnom predispozicijom. U zgradi će se smjestiti ured organizacije koja se bavi održivom gradnjom, a dio prostora će biti rezerviran za studente koji pohađaju gradsko sveučilište.
Najavljeno je da će kamen temeljac biti postavljen prije kraja 2010. godine.

Solarna LED žarulja za vanjske prostore Nokero N100

16.06.2010

Nokero N100 prva je solarna LED žarulja namijenjene korištenju na mjestima gdje nema pristupa električnoj energiji, i u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju.
Ova žarulja nije štedljiva zamjena za žarulje sa žarnom niti, već je zamjena za uljanice, svijeće i petrolejke koje se koriste za rasvjetljavanje u nerazvijenim dijelovima svijeta.
Ideja se rodila kada su proizvođači otkrili podatak da 1,6 milijardi ljudi na svijetu nema pristupa električnoj energiji te koriste fosilna goriva za osvjetljavanje kuća i okućnica, što je neekonomično, štetno za okoliš, te povečava opasnost od požara.

Solarna LED žarulja Nokero N100 osmišljena je da riješi taj problem s pet solarnih panela postavljenih na tijelo žarulje, ugrađenim NiMH baterijama koje skupljaju dobivenu električnu energiju te s pet LED-ica. Trajanje punjenja LED- ice ovisi o lokaciji i vremenskim uvjetima, ali navodno jednodnevno punjenje na dnevnom svjetlu osigurava dva sata noćnog rada.
Cijena žarulje je 15 američkih dolara po komadu, odnosno 10 dolara ukoliko nabavite cijelo pakiranje od 48 komada.
Vijek trajanja ugrađenih LED-ica je između 50.000 i 100.000 radnih sati, solarnih panela 10 godina, a baterija 5 - 10 godina.
U razvijenim zemljama vjerojatno će biti zanimljive kao rasvjetna tijela u vrtovima i na okućnicama. LED - solarne žarulje su i otporne na neugodne vremenske prilike.
Mogu se naručiti na stranicama proizvođača http://nokero.com/

Masdar City - energetski održivi ekološki grad

27.04.2010

Ambiciozni projekt iz područja održivih i energetski nezavisnih gradova, koji ne emitiraju CO2 uslijed potrošnje fosilnih goriva, stiže iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, točnije iz Abu Dhabija. U narednih 5 do 10 godina, plan je izgraditi i organizirati grad - Masdar City - koji je izgrađen od ekoloških materijala i koji se napaja energijom iz obnovljivih izvora. Graditelji i arhitekti planiraju potrebe grada za energijom u potpunosti pokrivati iz obnovljivih izvora, ponajprije energije sunca i vjetra, kojih na ovim geografskim prostorima ima u izobilju.

Proizvodnja struje sobnim biciklima u danskom hotelu

19.04.2010

Hotel Crowne Plaza u Kopenhagenu, svojim gostima nudi mogućnost, osim poboljšanja fizičke kondicije, osvajanja vaučera za besplatan obrok u vrijednosti 26 eura, ukoliko proizvedu određenu količinu električne energije vožnjom sobnih bicikala, koji su spojeni na generator. Ideja je bila da se gosti navedu na fizičku aktivnost, a da pri tome smanje "carbon footprint" koji proizvodi hotel. Zadatak je da gost proizvede najmanje 0,01 kW h električne energije, što je moguće ostvariti otprilike sa 15 minuta vožnje sobnog bicikla, za osobu prosječne kondicije. Uprava hotela i inače pokazuje ekološku osviještenost, jer hotel ima ugrađene solarne kolektore na fasadi. Ovaj projekt kreće u realizaciju od 19.04.2010. godine i trajat će godinu dana, prema sadašnjem planu. Ukoliko se pokaže uspješnim, ovaj model mogli bi preuzeti i drugi hoteli u lancu Crowne Plaza Hotels u Velikoj Britaniji.
Danska je i inače zemlja koja ima dugu tradiciji i dobro riješen biciklistički promet, u kojoj oko 36 % stanovništva svakodnevno koristi bicikl kao prijevozno sredstvo do posla.
Upravo iz tog razloga su odabrani bicikli kao simbol ekološke osviještenosti hotela u kojem je osmišljena inicijativa.

Solarni klaster

23.03.2010

Solarni klaster, udruga za promicanje solarne i ostalih obnovljivih oblika energije osnovana u Rijeci u srpnju 2009. godine želi potaknuti korištenje sunčeve energije u većim postrojenjima, ustanovama, zgradama, ali i kućama zainteresiranih građana, zasad primarno u Primorsko-goranskoj županiji. Osnivači klastera su Grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, riječka tvrtka Energo, ekološka udruga Eko Kvarner, Istra - informatički inženjering iz Pule, Centar za održivi razvoj otoka iz Punta, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju i Poduzetnički inkubator Skrad. U Primorsko-goranskoj županiji planira se raspisati natječaj za korištenje subvencija za toplinske solarne sustave u iznosu od 40 % od cijene instalacije za oko 100 korisnika u ovoj godini. Više o ovoj pohvalnoj inicijativi pročitajte u članku koji je objavljen na portalu "Dobre vijesti".

Rambo Amadeus za obnovljive izvore energije

22.01.2009

Poznati crnogorski glazbenik i otac imena "Turbo-folk" na svojim web stranicama dosta pažnje posvećuje zaštiti okoliša, a posebno obnovljivim izvorima energije. Prava je rijetkost da se netko od glazbenika i to sa Balkana bavi time, ali od "Svjetski Mega-Cara" se to moglo i očekivati. On je više od glazbenika, i može ga se gledati kao vrhunskog umjetnika, filozofa i društveno aktivnog izvođača. Na Rambovom webu se mogu naći linkovi za energetsku efikasnost inovacije na području solarne energije, Greenpeacea, i MojeEnergije!. Posebno je zanimljiva flash prezentacija "Biraj pravu energiju" sa objašnjenjima vjetroelektrana i fosilnih goriva.

Proizvodnja mesa doprinosi klimatskim promjenama

16.01.2009

Proizvodnja mesa odgovorna je za čak osamnaest posto stakleničkih plinova. Time je na drugom mjestu, odmah nakon termoelektrana na ugljen. Meso se u svijetu smatra statusnim simbolom i znakom blagostanja. No, najbolji izvor bjelančevina ima katastrofalan utjecaj za okoliš. Automobili, termoelektrane i zrakoplovi nisu jedini krivci za globalno zatopljenje - jedan od uzroka se naime skoro svakodnevno nalazi na našem tanjuru: meso! Marianne Thieme iz "Stranke za životinje" u svom filmu "Meat the truth" želi naglasit štetnu ulogu mesa i referira se na naslov filma "Nelagodna istina"(An inconveniant truth) Ala Gorea.
"Intenzivno uzgajanje stoke dovodi do znatno veće proizvodnje štetnih plinova nego svi avioni i automobili zajedno. Vegetarijanac koji vozi luksuzni automobil manje šteti okolišu nego netko tko jede meso a vozi Toyotu Prius", kaže Marianne Thieme. Ona se pri tome može osloniti i na brojke Svjetske organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO). Cjelokupni prometni sektor - avioni, automobili, vlakovi - proizvodi 14 posto stakleničkih plinova dok mesna industrija odgovara za 18%. Razlog je taj što se zbog proizvodnje mesa sijeku velike pošumljene površine, prije svega u Brazilu. Proizvodnja jednog kilograma brazilske govedine rezultira s gotovo 60 kilograma ugljičnog dioskida.
Film "Meat the truth" trenutno je na svjetskoj turneji po Americi.

Ponuda i potražnja poslova na području obnovljivih izvora

02.10.2008

U svrhu povezivanja pojedinaca zainteresiranih za rad u području obnovljivih izvora energije i tvrtki aktivnih na tom području, koje traže nove ljude, američka tvrtka GreenJobs pokrenula je istoimeni portal.

Portal GreenJobs donosi sve vijesti vezane uz obnovljive izvore energije, zapošljavanje, stipendije i mogućnosti usavršavanja na tom području, nudi pomoć u apliciranju na natječaje te mogućnost podastiranja vlastitog životopisa i njegovo prijavljivanje ciljanim poslodavcima.

Google ulaže u geotermalnu energiju!

22.08.2008

Informatički div Google, odnosno njegov dio Google.org, najavio je ulaganje više od 10 milijuna dolara u razvoj nove tehnologije uporabe geotermalne energije, unutar programa izgradnje 1000 MW snage u obnovljivim izvorima energije u idućih nekoliko godina. Financirat će se istraživanje i razvoj nove tehnologije, izrada atlasa geotermalnih resursa i pokretanje agencije za geotermalnu energiju. Nova tehnologija omogućila bi široku dostupnost geotermalne energije, koja dobro nadopunjuje promjenjive i povremeno nedostupne izvore energije kao što su sunce i vjetar.

Google.org je filantropska institucija osnovana 2004. godine koja koristi 1% temeljnog kapitala tvrtke Google i vremena njezinih zaposlenika za borbu protiv najtežih svjetskih problema današnjice. Trenutno podržava pet inicijativa - unapređenje tehnologija obnovljivih izvora energije, razvoj električnih vozila, sprečavanje i pravovremen odgovor na humanitarne krize, obrazovanje te razvoj inovativnih malih i srednjih tvrtki.

Električna energija iz sunca i boje!

28.03.2008

Znanstvenici britanskog sveučilišta u gradu Swansea razvijaju fotonaponske ćelije izrađene od boje: umjesto da se energija sunčeva zračenja apsorbira u poluvodiču, što je slučaj u konvencionalnim solarnim panelima, koriste se molekule boje povezane s česticama titanovog dioksida.

Elektroni kojima fotoni predaju energiju preskaču iz boje u elektrolit i putujući strujnim krugom vraćaju se natrag u boju. Iako su ovakve ćelije manje učinkovite od konvencionalnih, za njihov rad nije potreban skupi siliciji, a moguće ih je nanositi u obliku tekućeg premaza. Ideja za istraživački projekt nastala je u sklopu prijašnjeg istraživanja degradacije čeličnih elemenata na zgradama.

U Indiji najveća solarna kuhinja na svijetu

19.03.2008

U Indiji, u mjestu Taleti, na 1200 m nadmorske visine, izgrađena je najveća kuhinja na svijetu u kojoj se za kuhanje koristi energija sunca. Kuhinja je opremljena s ukupno 84 parabolična zrcala od kojih svako ima površinu od 9 kvadratnih metara. Zrcala reflektiraju sunčevo zračenje koje zagrijava vodu u cijevima. Tako nastaje vodena para temperature oko 650 Celziusovih stupnjeva koja se izoliranim cijevima provodi u kuhinju. Sustav proizvodi oko četiri tone pare dnevno, što je dovoljno za pripremu oko 20.000 porcija hrane. U danima s najviše sunca može se proizvesti čak i više od 38.000 obroka.

Solarnu kuhinju izgradili su Academy for a Better World i Brahma Kumaris World Spiritual University, uloživši oko 5 milijuna američkih dolara.

Gradnja slamom ozakonjena u Njemačkoj

18.01.2008

Nakon tri godine rada Njemačko udruženje za gradnju slamom FASBA uspjelo je 2006. godine uvjeriti vlasti da izdaju opće dopuštenje za toplinsku izolaciju građevina slamom, što je do tada bilo protupropisno. Time je Njemačka postala prva europska država u kojoj je dozvoljena slama kao ekološki prihvatljiv građevinski materijal. FASBA na sajmovima i seminarima okuplja brojne aktivisti i graditelje iz cijele Europe. Isto znanje u Hrvatskoj promiče i primjenjuje Mreža ekosela Balkana koja organizira radionice i na web stranicama distribuira publikacije s detaljnim objašnjenjima gradnje slamom i drugim ekološkim materijalima. Priručnik za gradnju kuća od bala slame možete naručiti ovdje po cijeni od 40 kn.

Nijemci gase svjetlo sebi - i čitavoj europi?

06.12.2007

Inicijativa "Ugasi svjetlo za klimu" u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji u subotu organizira akciju koja ima za cilj sensibilizaciju potrošača na njihov utjecaj na klimu. Akcija, koju su poduprli veliki mediji, poziva građane na gašenje svog svjetla u subotu između 19 i 19:05 sati. Iako se na prvi pogled inicijativa čini bezazlena dužnosnik iz RWE-a, druge po veličini elektroprivrede u Njemačkoj, upozorava na moguće drastične posljedice. Naime, potrošnja električne energije u svakom trenutku mora biti u ravnoteži sa proizvodnjom. Ukoliko se dovoljan broj građa uključi u akciju mogli bi izazvati ozbiljne neravnoteže u sustavu koji bi u konačnici mogli dovesti do kratkotrajnog nestanka električne energije u njemačkom, a možda i većem dijelu europe.

Sličan primjer tome pojavio se u tisku pred nekoliko godina. Tada je naime pisalo kako je interes u Velikoj britaniji za specijalnu Božićnu emisiju popularne homoristične serije Mućke bio toliko velik da je doveo gotovo do rušenja elektroenergetskog sustava. Naime, nakon završetka popularne serije mnoštvo potrošača je pristavilo čaj, a veliki porast konzuma u iznimno kratkom vremenu doveo je gotovo do kolapsa sustava.

Ipak nadajmo se kako odaziv na akciju neće biti dovoljno velik za kolaps sustava.

Izvori: T-portal

LED-ice spašavaju živote

26.11.2007

Osim kao ukras LED-ice se mogu upotrijebiti i za spašavanje ljudskih života. Jeftine su i za rad im je potrebno vrlo malo energije, što je idealno za svjetlosne oznake na cestama. Astucia je britanska tvrtka posvećena osiguranju cesta, a javnosti je predstavila svoj novi izum SolarLite LED oznake za cestu na solarni pogon. Prije predstavljanja uređaja, isti su testirali na 120 britanskih cesta, i rezultati pokazuju 70 posto manji broj prometnih nesreća za vrijeme mraka.
SolarLite nudi 900 metara vidljivosti vozačima, što povećava vrijeme reakcije na preko 30 sekundi. S uobičajenim reflektorskim markerima, to vrijeme iznosi nešto preko tri sekunde. SolarLite preko dana skuplja energiju koju prima od sunca, a očekivani vijek trajanja uređaja je osam do deset godina. Još se ne zna kad će se uređaj pojaviti u prodaji izvan Velike Britanije, niti koliko će koštati. Ove je godine u Hrvatskoj poginulo više od 450 ljudi, a SolarLite je mogao spasiti barem neke od tih života.

Otvoren obnovljen kabinet Nikole Tesle

20.11.2007

U Tehničkom muzeju u Zagrebu predstavljen je obnovljeni stalni postav demonstracijskog kabineta Nikole Tesle ukupne površine 260 m2 čiju je obnovu financirala i Hrvatska elektroprivreda. Stalni postav obnovljen je u prigodi obilježavanja Godine Nikole Tesle (2006.) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a na njegovom predstavljanju nazočili su prof.dr.sc. Izet Aganović, posebni savjetnik za znanost i obrazovanje Predsjednika Republike Hrvatske, Radivoj Cvjetičanin, veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj, prof.dr.sc. Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, mr.sc. Branka Šulc, pomoćnica ministra kulture, Ljiljana Kuhta Jeličić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, predstavnici kulturnih i znanstvenih institucija, udruga te članovi organizacijskog i provedbenog odbora za obilježavanje Godine Nikole Tesle. U ime Hrvatske elektroprivrede nazočnima se obratio mr.sc. Ivica Toljan, član Uprave, kazavši kako je Uprava HEP-a prepoznala značaj i ulogu tog velikana i uključila se u obilježavanje obljetnice, a ubuduće će i svojim poslovnim partnerima pokazivati ovaj suvremeni prostor posvećen Tesli i električnoj energiji. Domaćini su nakon obraćanja gostiju nazočnima uz stručno vodstvo Renata Filipina demonstrirali glavne Tesline izume koji će od danas biti dostupni svim posjetiteljima.

Visokotemperaturni supravodiči za vjetrogeneratore

08.11.2007

Tvrtke "American Superconductor" i "Teco-Westinghouse Motor" planiraju razvoj visokotemperaturnog supravodiča koji će se koristiti u generatorima pučinskih vjetroelektrana. Cilj ovog istraživačkog projekta je razvoj tehnologije koja će omogućiti izradu i primjenu vjetrogeneratora snage 10 MW.

Očekuje se da će vjetrogeneratori čiji su namoti rotora izrađeni od visokotemperaturnih supravodiča umjesto bakra biti znatno manji, lakši i efikasniji od konvencionalnih generatora. U istraživanje će se uložiti 6,8 milijuna dolara.

Izvori: cleantech

Kaspij - more ili jezero?

23.10.2007

Prema sporazumima iz 1921. i 1940. godine, SSSR i Iran složili su se da je Kaspij jezero te su ga ravnopravno razdijelili. Problem nastaje raspadom Sovjetskog Saveza te izlaskom tri nove države na obale bazena. Naime, o nazivu tog golemog jezera ili unutarnjeg mora ovisi i njegov pravni status odnosno njegovo razgraničenje, a time i podjela bogatih rezervi nafte i plina.Ako je riječ o moru, države na njegovim obalama uz relativno uski pojas uz svoju obalu imaju pravo iskorištavati i zajednički dio mora. Ako se radi o jezeru, svaka država dobiva svoj komad ovisno o dužini kopna. Važno je to pitanje i za strane igrače koji bi rado profitirali od silnog bogatstva koje skriva ispod površine bazena. Ako je Kaspij jezero, onda je to jezero zemalja u okruženju koje mogu zabraniti stranim kompanijama njegovo iskorištavanje. Ako je pak more, i stranci imaju pravo na eksploataciju.

Predsjednici Rusije, Kazahstana, Turkmenistana, Irana i Azerbajdžana pokušali su prošlog tjedna, na sastanku na vrhu pet zemalja Kaspijskog mora ili jezera, još jednom riješiti pitanje razgraničenja, ali pregovori su i ovaj put bili bezuspješni.

Izvori: Vjesnik

Atomska renesansa

20.09.2007

Časopis The Economist je u svojem članku Atomic renaissance 8. rujna iznio stanje nuklearne inicijative u svijetu. Najizraženija je aktivnost u SADu, gdje je Nuclear Regulatory Commission (NRC) promijenio način licenciranja nuklearnih elektrana za pogon. Objedinjene su licence za gradnju i pogon elektrane. Zbog toga što je postupak odobravanja licence dugotrajan (dvije do tri godine) omogućena je predaja zahtjeva u dijelovima. Već odobren dizajn Westinhouseovog AP-1000, GEov ESBWR je u postupku odobravanja, dok AREVA će uskoro predati zahtjev za odobrenje EPRa. Odobrene su i dvije lokacije.

Zanimljivi su razlozi za takvu nuklearnu renesansu. Prema Energy Information Administration prosječna veleprodajna cijena u 2005 je bila 5 centa po kWh. Nuclear Energy Institute procjenjuje troškove nuklearnih elektrana u SADu na 1.7 centa po kWh. Tako da je profit gotovo 200%. Ponovno se pokazuje da nije ekologija nego ekonomija zaslužna prvo za pad, te sada za rast nuklearne industrije.

Google u crnom štedi energiju

24.08.2007

Kako Blackle ili Crni Google štedi energiju?

Radi se o tome da kada je ekran monitora većinom tamniji štedi se energija. "Slika koja se prikazuje na ekranu primarno je određena podešenjima korisnika i grafikom na desktopu, kao i boje i veličine prozora aplikacija. Određeni monitor trebati će više energije za rad da bi prilazao bijelu (ili svijetle) boje na ekranu nego što treba za crnu (ili tamne boje)" Roberson et al, 2002. Blackle su osmislili Heap Media da nas podsjete na potrebu da radimo male korake u svakodnevnom životu kako bi uštedjeli energiju. Blackle pretraživač dio je posebnih pretraživača Google-a. (Google Custom Search).

Ideja je nastala u Siječnju 2007. kada je na postu bloga pod nazivom Crni Google može uštedjeti 750 Megawat sati godišnje predložena teorija da bi crna verzija Google pretraživača uštedila znatne količine energije upravo zbog popularnosti samog pretraživača. Od tada postoje sumnje u značaj energetskih ušteda koje se mogu postići, i pitanje čitljivosti crnih web stranica.

Ipak, autori Blackla smatraju da je ideja vrijedna jer iako se štede male količine energije, one se zbrajaju i gomilaju.

Biodizel od drvenih štapića

23.08.2007

Japanska vlada planira proizvodnju biogoriva od više tisuća tona drvenih štapića za jednokratnu uporabu koji se svake godine bacaju u restoranima i zalogajnicama diljem zemlje. Naime, prosječan Japanac godišnje upotrijebi oko 200 pari jednokratnih štapića, pa tako svake godine u smeću završi oko 90.000 tona drveta, 90 posto kojeg čine bambus i jasika iz Kine. Vlada planira u restorane postaviti posebne kutije za odlaganje upotrijebljenih štapića. Drvo bi se preradilo u bioetanol.

Izvori: net.hr

Diplome na području obnovljivih izvora energije!

12.07.2007

Zbog rastuće uloge obnovljivih izvora energije u energetici, u najrazvijenijm zemljama pokreću se različiti programi obrazovanja na području obnovljivih izvora energije - od tečajeva, preko jednogodišnjih studija do čitavih sveučilišnih studija po završetku kojih se dobiva diploma na području obnovljivih izvora energije! Radi se o multidisciplinarnim studijima u kojima se tehnologija isprepliće sa zaštitom okoliša, pravnom regulativom, prostornim planiranjem, poljoprivredom i drugim područjima važnim za uporabu obnovljivih izvora energije. Zbog snažnog zamaha kojeg danas ima primjena obnovljivih izvora energije, očekuje se da radnih mjesta neće nedostajati.

Ljetni režim odijevanja

05.07.2007

Talijanska energetska kompanija ENI nedavno je donijela uredbu o ljetnom "režimu" odijevanja. Naime, zbog odijela i kravata koje su njeni zaposlenici bili primorani odijevati i tijekom vrućih ljetnih mjeseci trošilo se znatno više energije na rashlađivanje klima uređajima. Smanjivanjem temperature u uredima jedne tako velike kompanije moguće je ostvariti uštede od 217 000kWh (9% uštede električne energije), čime se znatno smanjuju i emisije ugljičnog dioksida.

U Italiji se više električne energije troši ljeti na hlađenje, nego zimi za grijanje. Energetska kompanija prva je u Italiji uvela štednju skidanjem kravata, a o takvim potezima sada razmišlja cijela udruga industrijalaca (Confindustria).
No politika se još nije ni pokrenula. U talijanski parlament nitko, a kamoli zastupnici, ne smije ući bez sakoa i kravate. Hoće li političari primijetiti da su i proizvođači energije počeli štedjeti i da zaštita okoliša ne podrazumijeva samo potpis na ugovore poput Protokola iz Kyota, nego da dogovoreno treba i provoditi?!
Bez kravate i sakoa, na posao dolaze i Japanci, a osim Italije, ta moda zahvaća i Španjolsku.

Izvori: Večernji list

Kineski farmer pivom i suncem zagrijao toplu vodu

06.06.2007

Farmer iz Kine napravio je vlastiti grijač tople vode od pivskih boca i crijeva za polijevanje vrta.
"Ovo sam izumio za svoju majku. Htjeo sam da ima tuš sa toplom vodom." - kaže Ma Yanjun iz sela Qiqiao u provinciji Shaanxi.
Maov izum sastoji se od 66 pivskih boca povezanih na ploču. Boce su povezane jedna s drugom tako da voda može prolaziti kroz njih. Sunce zagrijava vodu koja polako prolazi kroz boce i topla voda teče u kupaonicu - izvještava mreža China Economy.

Ma kaže da time osigurava dovoljno tople vode za tuširanje sva tri člana obitelji svakodnevno. Isto tako više od 10 obitelji u selu je primijenilo sustav i instaliralo svoje verzije Maovog izuma.

Izvori: Ananova

Arhiva zanimljivosti

Broj sadržaja u mapi: 3

Arhiva zanimljivosti sadrži informacije i vijesti koje su se pojavljivale na portalu unutar rubrike "zanimljivosti".

"Pacovi" šire paniku i buše branu hidroelektrane "Piva"

28.03.2007

Kablove i instalaciju unutar crnogorske brane Pive, jedne od najvećih brana u Europi, pojeli su štakori.

"Kada ugledate pacova veličine manjeg psa, od čijeg vam se izgleda digne svaka dlaka, najgore je što se ne zna ko će se kome skloniti s puta", priča radnik hidroelektrane koji se zadnji puta spustio hodnicima u strojarske prostorije prije dvije godine. "Od 12 seizmičkih antena koje mjere i najmanje vibracije, rade samo dva uređaja jer su pacovi pojeli i prekinuli kablove. Čisto sumnjam da će nam poći za rukom i da osvijetlimo unutrašnjost brane. Tamo se pacovima broja ne zna, oni su iskopali na kilometre kanala. To je strava i užas", priča dalje radnik.

U intervjuu za crnogorske "Vijesti" radnici pričaju kako brana na bezbroj mjesta propušta vodu, a nitko od radnika nema ideju kako bi štakori mogli biti istrebljeni. "Možda da dođu neki specijalci sa gas maskama i otrovima, da sve poprskaju, uključujući bezbrojne kanale koje su pacovi iskopali. Tek tada bismo mogli da postavimo nove instalacije i osvijetlimo unutrašnjost brane", zaključio je jedan od radnika HE "Piva".

Izvori: B92

Naprava od 25 funti koja može smanjiti emisije stakleničkih plinova

22.03.2007

Napravljena je od voska, veličine samo nekoliko centimetara i boje koje odaberete, samo ako je crna. Može smanjiti emisiju stakleničkih plinova više nego porezi na aute sa velikom emisijom, štedljive žarulje i male vjetroelektrane zajedno. To je e-cube, i uskoro će biti i u vašem frižideru.

Izumili su je engleski inženjeri, a ova naprava znatno smanjuje količinu energije koja se troši u hladnjacima i zamrzivačima, za koje se pretpostavlja da iznosi oko jedne petine od ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvima u Vel. Britaniji.

Ako se samo jedna od ovih naprava montira na svaki od 87 miliona hladnjaka u Engleskoj, emisije stakleničkih plinova bi se smanjile za 2 miliona tona godišnje. Kockica zapravo imitira hranu i napravljena je da se postavi oko senzora za temperaturu u hladnjaku, koji obično mjeri temperaturu cirkulirajućeg zraka. Pošto se zrak zagrijava brže nego jogurt, mlijeko ili što god je u hladnjaku, to znači da hladnjak mora snažnije hladiti nego što je potrebno. Kada se kockica postavi, hladnjak reagira samo na temperaturu hrane, što znači da se uključuje i isključuje manje pri otvaranju vrata hladnjaka.
Testiranja se provode u trgovačkim centrima, pivovarama i u hotelima. Jedan od najvećih hotela u Londonu Riverbank Park Plaza, ugradio je kockicu u svaki od 140 najvećih hladnjaka i zamrzivača.
David Bell, glavni tehničar, kaže da je potrošnja energije pala za oko 30% u prosjeku, što otprilike odgovara 17000 funti manjem računu za električnu energiju. Grupa Park Plaza planira ih ugraditi u sve svoje hotele u Vel. Britaniji i preporučiti ih ostalima.
Nezavisni izvještaj Grupe udruženja za istraživanje hrane Campden i Chorleywood potvrdio je:
"Sprava zaista štedi energiju. Malo povećane promjene temperature kod prividnih opterećenja indiciraju da sigurnost hrane nije ugrožena."

Izvori: Guardian

Sastavite nuklearnu elektranu

15.03.2007

Na stranicama nuklearne elektrane Krško nalazi se zanimljivi prikaz rada nuklearne elektrane. Animacija vas vodi korak po korak od gorivnih tableta i njihovog smještaja unutar gorivne šipke pa do konačnog prikaza rada nuklearne elektrane. Jednostavno i zabavno!

Osim toga na stranici se može naći još i mnogo animacija o nuklearnoj tehnologiji i sigurnosti, okolišu te proizvodnji električne energije.

Ugasite svjetla 01. veljače!

26.01.2007

Pridružimo se globalnoj akciji! Ugasimo svi naša svijetla 01. veljače između 19.55 i 20.00 i tako sudjelujemo u najvećoj akciji protiv klimatskih promjena štednjom energije. Dozvolimo planeti Zemlji 5 minuta odmora u mraku.

Pet minuta do ponoći na satu apokalipse

18.01.2007

U srijedu 17. siječnja znanstvenici zaduženi za "sat apokalipse" pomaknuli su kazaljku za dvije minute unaprijed. "Sat apokalipse" je simboličan pokazatelj opasnosti koja prijeti Zemlji i njenim stanovnicima, a osmislili su ga znanstvenici još 1947. godine prilikom rada na atomskoj bombi. Prvotna zamisao bila je upozoriti svijet na moguće posljedice nuklearnog oružja, a povećanje opasnosti simbolizira se pomicanjem kazaljki. Kazaljke sata trenutno pokazuju na pet minuta do ponoći.

Razlog ponovnom pomicanju kazaljki bili su nedavni sjevernokorejski nuklearni pokusi, iranske ambicije te činjenica da u SADu i Rusiji još uvijek ima oko 26 000 komada nuklearnog oružja.

Britanski astrofizičar Stephen Hawking, profesor na sveučilištu Cambridge, posebno je istaknuo da se u današnje vrijeme susrećemo sa novom velikom opasnošću, globalnim zatopljenjem. Ono predstavlja, prema riječima znanstvenika, prijetnju od koje je veća jedino ona nuklearna.

Izvori: Vecernji List

Osvijetlimo svijet

11.01.2007

Prije otprilike 8 godina, dr. Dave Irvine-Halliday je, potaknut tim poraznim podacima, pokrenuo projekt organizacije Light Up the World (koju je ujedno sam i osnovao). Cilj projekta jest osvjetljavanje zabačenih sela trećeg svijeta WLED osvjetljenjem, čime bi se poboljšala edukacija ljudi i tako, jednoga dana, ti krajevi učinili ugodnijima i boljima za život.

WLED (White Light-Emitting Diode - wikipedia) je izumio prof. Shuji Nakamura ( wikipedia), a zapravo je riječ je o modificiranoj plavoj LEDici koju je također izumio prof. Nakamura.

Svjetlo danas toliko uzimamo zdravo za gotovo da u većini poslovnih zgrada tijekom dana gore nebrojene žarulje, fluorescentne cijevi i sl. No u zemljama "trećeg svijeta" mnoštvo ljudi živi svaki dan bez električne energije. Ne samo da to isključuje upotrebu MP3 playera i strojeva za pranje rublja, nego oko 18h ostavlja cijela sela u mrklom mraku. To znači da ljudi vise ne mogu čitati, obavljati kućanske poslove, raditi išta drugo osim - spavati.