Rujan 2010.

Izmjene propisa o opskrbi plinom u EU

23.09.2010

Kako bi se izbjegla situacija s nestašicom plina koju su pojedine europske zemlje iskusile zbog platežnih sporova Rusije i Ukrajine, EU je sastavila novi prijedlog propisa za isporuku plina. Tvrtke koje obavljaju opskrbu plinom kao i vlade EU država morati će izraditi plan sigurnosti opskrbe kućanstava plinom u trajanju 30 dana, u slučaju da opskrba iz nekog razloga bude otežana ili prestane u potpunosti. Nacrt ovog zakona Europski parlament je odobrio. EU ovisi o isporukama plina iz Rusije, koja pokriva 25 % europskih potreba za plinom.

Planovi tridesetodnevne opskrbe morati će biti pripremljeni u roku 18 mjeseci od stupanja na snagu novih propisa. Očekuje se da će planovi dobiti konačnu podršku u listopadu i stupiti na snagu do kraja ove godine. Planovima je predviđeno da se u roku od najduže četiri godine u cjevovode uvede tehnologija koja bi omogućavala dvosmjerni protok plina. Te mogućnosti do sada nije bilo, tako da zapadnoeuropske zemlje nisu mogle priskočiti u pomoć istočnim susjedima, pogođenima prekidom isporuka ruskog plina. Kako bi se omogućio dvosmjerni protok plina, zemlje članice vjerojatno će posegnuti u 1,4 milijardi eura vrijedan fond koji je Europska komisija rezervirala za projekte na području energetske infrastrukture. Isto tako EU će se više posvetiti projektima poput onog za gradnju plinovoda Nabucco, koji bi trebao povezivati Europu s plinskim poljima u Kaspijskom moru.

Poticaji za kupnju električnih automobila na Havajima

12.09.2010

Američka država Havaji poznata je širom svijeta po svojim prirodnim ljepotama, izraženoj duhovnosti i zanimljivoj kulturi te je često zamišljana kao otočje za idilični bijeg od stvarnosti. Međutim, Havaji su i otočje na kojem su električni automobili našli svoju primjenu, što zbog male veličine otoka, što zbog visoke ekološke svijesti i povezanosti sa prirodom. Državni poticaji tome su dodatno pridonijeli.

Na konferenciji "Asia Pacific Clean Energy Summit and Expo", država Havaji potpisala je partnerski sporazum sa kompanijom Nissan Amerika, kako bi promovirala i ohrabrila nabavku električnih automobila za stanovnike otoka. Sporazum obuhvaća razvoj infrastrukture potrebne za "punjenje" električnih automobila diljem otočja. Uz to, na model automobila 2011 Nissan Leaf biti će odobreni porezni krediti u visini 4.500,00 američkih dolara. Stanovnici Havaja moći će se prijaviti i za dodatnih 500 $ poreznog kredita za pokrivanje troškova instalacije kućne stanice za napajanje električkih automobila. Ukupno, državni i federalni poticaji iznose oko 12.500 $, što će zainteresiranim kupcima 2011 Nissan Leafa sniziti cijenu automobila na 20.780,00 $. Nedugo nakon objavljivanja ovog sporazuma, tvrtka "Coda Automotive" pridružila se se "Havajskom klubu električnih automobila", sa najavom o prodaji novog modela Coda Sedan na Havajima tijekom trećeg kvartala 2011 godine.

Država Havaji već je uložila značajna sredstva u izgradnju infrastrukturu za punjenje električnih automobila, kao i na sporazume sa južnokorejskim proizvođačima CT&T koji se odnose na izgradnju tvornice električnih automobila na otočju.

Meksički zaljev ponovno izložen zagađenju naftom

02.09.2010

Nakon što je javnost prije mjesec dana napokon odahnula jer je zaustavljeno izljevanje nafte u Meksičkom zaljevu iz bušotine British Petroleuma koja se nalazila ispod platforme Deepwater Horizon, danas se ponovno dogodila nesreća.

U četvrtak u 9.30 sati po lokalnom vremenu eksplodirala je naftna platforma oko 130 kilometara od obale u zaljevu Vermilion u Louisiani. Srećom, ovaj put nema ozlijeđenih jer je 13 radnika koji su se nalazili na platformi, na vrijeme skočilo u ocean u zaštitnim odijelima. Iako su mediji prvo izvještavali o jednom ozlijeđenom radniku, kasnije su potvrdili da nema ozlijeđenih.

Platforma Vermillion u vlasništvu je kompanije Mariner Energy, iz koje je stigla informacija da nema opasnosti od izlijevanja nafte, jer platforma nije aktivna, odnosno nije u fazi eksploatacije. Međutim Obalna straža koja je poslala helikoptere po radnike platforme, uočila je naftnu mrlju široku 30 metara i dugačku oko 1,6 kilometara. CNN je objavio da je iz zraka vidljiv sloj nafte dugačak više od kilometra. Jedan od aktivnih izvorišta nafte gori, no požar se zasad ne širi. O uzrocima požara i eksplozije platforme za sada nema informacija.

115 godina elektroprivrede u Hrvatskoj

02.09.2010

Dan Hrvatske elektroprivrede, obilježava se 28. kolovoza od 1995 godine. Ove godine slavi se 115 godina otkad je u Šibeniku ostvaren prvi izmjenični elektroenergetski sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije HE Krka.

Gradnja HE Krka započela je 22. ožujka 1894. i završila u samo 16 mjeseci. Izmjenični dvofazni sustav obuhvatio je proizvodnju električne energije u HE Krka na slapovima rijeke Krke, prijenos električne energije dvofaznim dalekovodom do 11 kilometara udaljenog grada Šibenika i razdjelnu mrežu s dvije rasklopne i šest transformatorskih stanica postavljenih na krovovima kuća. HE Krka bila je prva javna izmjenična hidroelektrana u Hrvatskoj puštena u rad samo dva dana nakon najpoznatije i prve hidroelektrane velike snage na slapovima rijeke Nijagare.

Povišene trošarine na bezolovni motorni benzin

02.09.2010

01. rujna 2010. na snagu je stupila nova Vladina Uredba o visini trošarine na bezolovni motorni benzin. Trošarine povećane za 25 lipa po litri. Zanimljivo je da naftne kompanije OMV Hrvatska i Lukoil Croatia, do sada nisu povećavale cijene bezolovnih benzina, dok su INA i Petrol, poskupjeli bezolovni motorni benzin za 30, odnosno 31 lipu po litri, u prosjeku 3,8 posto.

Eurosuper BS 95 i super plus 98 od danas na Ininim postajama prodaju se po cijeni od 8,48 kuna po litri, što je 31 lipu više od dosadašnjih 8,17 kuna, dok je super 95 poskupio za 30 lipa, sa 8 na 8,30 kuna. Petrol u Hrvatskoj prodaje Eurosuper BS 95 po cijeni 8,48 kuna po litri (do sada 8,17 kuna), a nova cijena Eurosupera BS 98 je 8,77 kuna (do sada 8,46 kuna).

Uredbom je Vlada povećala trošarinu na bezolovne motorne benzine za 25 lipa po litri, s dosadašnjih 1,65 kuna. Kada se pribroji i iznos naknade za autoceste i ceste od 1,20 kuna, trošarina iznosi 2,85 kuna, odnosno 1,90 kn, s naknadama za autoceste i ceste ukupno 3,10 kuna. Valja pričekati 7. rujna, kada je novi termin za redovnu dvotjednu korekciju cijena temeljem Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, kako bi vidjeli u kojem će se smjeru cijene dalje kretati.

HE Lešće puštena u probni rad

02.09.2010

Jučer je u probni rad puštena hidroelektrana Lešće. To je prva hidroelektrana koja je započela s radom od osamostaljenja Hrvatske, snaga joj je 42 MW, a godišnje će proizvoditi prosječno 98 GWh električne energije. U njenu je gradnju uloženo približno 700 milijuna kuna, odnosno cijena gradnje iznosi oko 2.300 eur/kW.

Glavnina proizvodnje električne energije iz HE Lešće očekuje se u razdobljima najveće potrošnje električne energije, kad je ona i najskuplja, te će projekt investitoru donijeti značajne financijske koristi. Međutim, zbog nepovratnog uništavanja kanjona rijeke Dobre i drugih posljedica koje izgradnja hidroelektrane na krškom terenu može imati, ekološke su se udruge borile protiv izgradnje ove elektrane, a građani Karlovačke županije uznemireni su jučerašnjim istupom karlovačkog župana, Ivana Vučića. Župan je, naime, premijerku Kosor i Vladu pozvao na veće korištenje hidropotencijala Karlovačke županije, na što su negativno reagirale i ekološke udruge i oporba.

Počeo gospodarski skup "Biomasa (električna i toplinska energija), bioplin i biogoriva"

02.09.2010

Danas je u Našicama, u organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Hrvatske udruge za biomasu, Hrvatskih šuma d.o.o. te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva s radom započeo gospodarski skup "Biomasa (električna i toplinska energija), bioplin i biogoriva". Skup se održava u sklopu 5. hrvatskih dana biomase u Pastoralnom centru EMAUS, Kralja Tomislava 1 u Našicama.

U sklopu skupa, prezentacije svojih iskustava predstavljaju austrijske tvrtke Kelag-Kärntner Elektrizitätsaktiengesellschaft, Kuhn Baumaschinen GmbH, TÜV Austria Holding AG i druge. Programom je predviđeno i predstavljanje modela financiranja i državnih poticaja u Hrvatskoj.

Zajam od 40 milijuna eura "Elektroprivredi Srbije"

12.09.2010

Europska banka za obnovu i razvoj pomaže zajmom od 40 milijuna eura Elektroprivredi Srbije. Novac će biti uložen u poboljšanje energetske učinkovitosti distribucijske mreže nabavom i implementacijom 250.000 brojila za daljinsko očitavanje potrošene električne energije. Ugradnjom naprednih brojila povećati će se postotak naplate računa i smanjiti krađa električne energije, ali i usmjeriti korisnike na pažljivije korištnje energije. Sve u svemu, smanjiti će se gubici električne energije,

Elektroprivreda Srbije državna je tvrtka, koja opskrbljuje električnom energijom oko 3,5 milijuna kupaca. Međutim, zbog zastarjele tehnologije i desetljetnog neulaganja u tehnologiju postoje veliki problemi sa gubicima električne energije u mreži. Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj Hilegard Gacek istaknula je da je EBRD, uključujući ovu pozajmicu, tijekom 2010. godine u Srbiju uložila 322 milijuna eura, a u prošloj godini oko 423 milijuna eura i navela da je EBRD do sada ukupno u Srbiju uložila oko 2,1 milijardu EUR. Izrazila je i očekivanje da će realizacija ovog projekta, kojim se želi doprinijeti i smanjenju emisije ugljik-dioksida u atmosferu za oko 200.000 tona godišnje, biti početni korak za unapređenje distribucijske mreže i njeno pretvaranje u "pametnu mrežu".

Program informiranja Zagrepčana o zelenoj rasvjeti

03.09.2010

Društvo inovatora Sigma u suradnji s Gradom Zagrebom - Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Hrvatskom gospodarskom komorom - Europskom poduzetničkom mrežom Hrvatske, Društvom za energetiku i obnovljive izvore energije Grada Zagreba Delta te trgovačkim društvima Fawoo Ltd., Iluminata-AD d.o.o. i Promovis d.o.o. provodi "Program informiranja građana grada Zagreba o korištenju zelene rasvjete" u okviru projekta "ZeleneINOVACIJE - stvaramo zeleno gospodarstvo".

Programom informiranja fizičkih i pravnih osoba o važnosti primjene ekološki prihvatljivih tehnologija u području rasvjete i rasvjetnih tijela, u okviru projekta "ZeleneINOVACIJE - stvaramo zeleno gospodarstvo", tijekom 2010. godine informirat će od 100.000 građana Zagreba o važnosti uvođenja i primjene "zelene" rasvjete te time dati doprinos razvoju grada na temeljima primjene načela zaštite okoliša i održivog razvoja. Na više od 1.000 lokacija diljem grada Zagreba uskoro će bit postavljeni promotivni plakati koji će građanima pobliže objasniti važnost primjene "zelene" rasvjete u smislu zaštite okoliša i primjene načela održivog razvoja.

Osim toga, cilj projekta je potaknuti što veći broj fizičkih i pravnih osoba na primjenu "zelene" rasvjete, poticati svijest o zaštiti okoliša koja se ostvaruje primjenom "zelene" rasvjete, te sustavom primjene službenih web stranica i QR kôda informirati ih o stanju tržišta ponude.

Istraživanje o energiji iz mora

03.09.2010

Tvrtka Frost & Sullivan provela je istraživanje čiji su rezultati pokazali da bi se iz energije plime i oseke, morskih struja i valova moglo dobiti dvostruko više energije nego od svih nuklearki koje se sada koriste. Istovremeno je naglašena realna činjenica da treba proći još najmanje desetak godina da tehnologija za to izađe iz eksperimentalne faze u primjenjivu. Ističu kako bi energija iz mora u sljedećih desetak godina mogla postati najkonkurentnijom i ekonomski najisplativijom na svijetu.

U početku bi se uz pomoć valova moglo dobiti oko 6,000 TWh energije godišnje te dodatnih 700 TWh od energije morskih struja. Europsko udruženje za energiju iz oceana (EU-OEA) objavilo je istraživanje prema kojem bi se do 2050. energijom iz mora moglo pokrivati oko 15 % potreba EU za energijom. Time bi se otvorilo oko 470 tisuća novih radnih mjesta i smanjila bi se emisija štetnih plinova.

Najveći nedostatak, za sada, je trošak izgradnje postrojenja, primjerice za izgradnju postrojenja za energiju iz valova snage1 MW potrebno je oko 2,4 milijuna eura. Drugi problem je održavanje postrojenja radi izloženosti vremenskim uvjetima i morskoj vodi te s time povezani troškovi i vrijeme iskorištavanja postrojenja.

Projekt energetske učinkovitosti u Crnoj Gori

06.09.2010

Vlada Crne Gore dobila je od Svjetske banke zajam u visini 6.5 milijuna eura, za projekt "Energetska efikasnost u Crnoj Gori". Novac će biti uložen u poboljšanje energetske učinkovitosti u 12 škola, 2 studentska doma i 6 bolnica. Predviđeno vrijeme implementacije projekta procijenjeno je na tri godine.

Dragica Sekulić, pomoćnica crnogorskog ministra ekonomije naglasila je da će se na ovaj način postići značajne uštede, te da je energetska učinkovitost definirana kao jedna od glavnih strateških smjernica u razvoju nacionalne energetske politike, iako je trenutno energetska učinkovitost u Crnoj Gori na nezavidnom nivou. Crna Gora je zavisna od uvoza energije, što potencijale energetske učinkovitosti čini posebno bitnim. Energetska učinkovitost predstavlja de facto novi izvor energije, jer onu količinu energije koja se nepotrebno ne potroši, ne treba ni proizvesti. - izjavila je gospođa Sekulić za agenciju MINA. Isto tako smatra da su energetska učinkovitost i povećano korištenje obnovljivih izvora energije od velikog interesa za Crnu Goru sa političkog i ekonomskog gledišta.

Osnivanje novog fonda za financiranje projekata OIE

07.09.2010

Večernji list donosi vijest da početkom sljedeće godine bivši ministar gospodarstva i bivši direktor INE Davor Štern, zajedno s Borisom Petrom Kaiserom i Jankom Gogoljom, osniva Central European Clean Energy Fund.

Cilj osnivanja fonda je prikupiti novac za investiranje u projekte koje koriste obnovljive izvore energije za koje u Hrvatskoj nema dovoljno investicijskog kapitala. Osnivači žele prikupiti između 50 i 100 milijuna eura koji bi se zatim uložili u projekte. Smatraju kako bi se na taj način privukli investitori za veće projekte te preduhitrili strani investitori.

Činjenica je da u Hrvatskoj nema dovoljno novaca niti jasne vizije investiranja u projekte korištenja obnovljivih izvora energije, a problem je i u procedurama te velikoj količini dokumentacije na čijoj pripremi mali investitori najčešće zapnu.Kako je dobivanje više energije iz obnovljivih izvora zacrtano u Strategiji energetskog razvitka RH jedan od prioriteta, država je ta koja bi trebala prednjačiti u osmišljavanju poticaja i načina investiranja u OIE.

Danci grade centar za testiranje mega vjetroturbina

08.09.2010

U Danskoj je u izgradnji test centar za velike vjetroturbine u Osterildu na sjeverozapadnom Jutlandu. Centar će imati 250 metara visok meteorološki toranj, 150 metara visoke tornjeve za mjerenje, 7 vjetroturbina za strukture do 250 metara i s kapacitetom od 15 do 20 MW. Očekuje se da će prve vjetroturbine biti uzdignute krajem 2011. ili početkom 2012. Područje je dugo preko 4 kilometra i biti će zamjena za testnu stanicu za velike vjetroturbine u Hovsore koji se nalazi u zapadnom dijelu Danske, gdje su se testirali vjetroagregati do visine 160 metara. Prednost Osterilda je što je dio područja šumovit pa će se moći koristiti pogodnost za testiranje rada vjetroturbina pod različitim uvjetima.

Masovna proizvodnja biodizela iz mikro algi unutar 10 - 15 godina

08.09.2010

Tehnološke inovacije u proizvodnji biodizela iz mikro algi trebale bi poboljšati faktor proizvodnje za 3 dok bi istovremeno troškovi proizvodnje pali i do 90 %, izjava je dvojice istraživača sa sveučilišnog istraživačkog centra Wageninen UR. Proizvodnja mikroskopskih algi u velikim posudama zamišljena je na način da bi se kao gnojivo koristili fosfati i nitrati iz otpadnih kanalizacijskih voda i otpadni ugljik dioksid iz industrijskih pogona. Rezultati bi bile kolonije mikro algi koje bi se koristile za dobivanje biodizela i "skoro neograničene količine bjelančevina i kisika", prema riječima istraživača. Količina pitke svježe vode koja se koristi za ovakvu proizvodnju algi je zanemariva jer se za uzgoj koristi morska voda.Za uzgoj algi čak nije potrebno imati jako sunčevo svjetlo, što daje slobodu prilikom dizajniranja reaktora za uzgoj algi u obliku vertikalnih ploča koji su osvijetljene sa jedne strane. Na ovaj način, moguće je proizvesti 20.000 - 80.000 litara biodizela po hektaru. Za usporedbu, uljana repica ili uljana palma daju prinos od samo 1.500, odnosno 6.000 litara po hektaru.

Prema procjenama potrošnje energije u transportu u Europi, biti će potrebno skoro 400 milijuna m3 biodizela u cilju zamijene pogonskih goriva. Uzgoj algi za podmirenje potreba cijelog europskog tržišta stoga bi zahtijevao 9,25 milijuna hektara zemlje što je jednako površini Portugala (pod pretpostavkom da bi se dobije 40.000 litara biodizela po hektaru).

Okrugli stol na temu financiranja projekata EE u Sarajevu

08.09.2010

Okrugli stol na temu "Izazovi financiranja projekata energetske učinkovitosti" održan je jučer, 07.09.2010 u Sarajevu. Okrugli stol je okupio predstavnike banaka u BiH, te predstavnike USAID-a u diskusiji o ulozi banaka u poticanju razvoja tržišta energetske efikasnosti kroz ponudu specifičnih kredita, tzv. "Zelenih" ili EE kredita, kao i drugih financijskih modela namijenjenih kreditiranju stanovništva, javnog i privatnog sektora i privrednih subjekata u implementaciji mjera EE u njihovim domovima, odnosno poslovnim prostorima. Projekt USAID-a Ekonomija energetske efikasnosti (3E) pokrenut je radi promocije tehnologija energetske efikasnosti (EE) u zgradama i to putem pilot projekata sufinanciranih od javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

EBRD odobrio INI zajam za modernizaciju rafinerija i projekte energetske učinkovitosti

10.09.2010

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam od 150 milijuna eura INA-i za modernizaciju rafinerijskog poslovanja i programe unaprjeđenja energetske učinkovitosti. Projekt sufinanciraju ICF - Debt Pool sa 50 milijuna eura te Cordiant Capital Fund s 10 milijuna eura. Investicija će pomoći u smanjenju troškova proizvodnje, podizanju učinkovitosti poslovanja te jačanju konkurentnosti kompanije na europskom tržištu. Zajam bi trebao pomoći održivom razvoju INE i omogućiti zadovoljavanje standarda kvalitete EU kao i podići standarde u rafinerijskom sektoru u regiji.

Europski tjedan kretanja 2010.

10.09.2010

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivim načinima prometovanja koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tema Europskog tjedna kretanja 2010. godine koja glasi "Putuj pametnije, živi bolje" ima za cilj što veći broj građana Europe koji žive u urbanim sredinama osvijestiti da putuju pametnije: pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Tako će doprinijeti ne samo svojem zdravlju i dobrobiti, nego i zaštiti okoliša i kakvoći života u gradovima, pomažući da svi zajedno živimo kvalitetnije.

Više informacija o obilježavanju Europskog tjedna kretanja 2010. možete pronaći ovdje.

Vlada Federacije BiH usvojila Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije

21.09.2010

Cilj Zakona je promicanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije, za potrebe domaćeg tržišta, povećanje udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji, te razvoj poticaja, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture. Nacrt zakona predviđa poticaje za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije, prednost kod preuzimanja proizvedene električne energije, pravo na njezin obvezan otkup, te garantirane otkupne cijene. Ove dvije posljednje pogodnosti ne odnose se na hidroelektrane iznad 10 MW, vjetroelektrane iznad 50 MW, solarne elektrane iznad 5 MW, kao ni na toplane koje proizvode toplinsku i električnu energiju radi opskrbe kupaca. Zakonom se uspostavlja Operator za OIEiK, sa sjedištem u Sarajevu, čiji petočlani Upravni odbor, na prijedlog nadležnog federalnog ministarstva, imenuje Vlada FBiH.

Proizvodnja električne energije na ovaj način ima višestruke pozitivne učinke:zaštitu okoliša, smanjenje korištenja fosilnih goriva, stvaranje povoljne atmosfere za domaće i strane investitore, uvođenje i poticanje uporabe novih tehnologija, doprinos održivom razvoju, kao i povećanje sigurnosti u opskrbi električnom energijom.

Završena priča o eksploziji platforme Deepwater Horizon- bušotina zapečaćena

21.09.2010

Nakon eksplozije naftne platforme i izlijevanja oko 935.000 tona nafte priča o British Petroelumu, Meksičkom zaljevu i bušotini Deepwater Horizon napokon je dobila epilog. Bušotina koja se nalazi na dubini od 1500 metara, zapečaćena je ubrizgavanjem smjese cementa i teškog blata sastavljenog od vode, minerala barita i polimera. Kao posljedica ove katastrofe uveden je moratorij na bušenje nafte u dubokim vodama uz obale SAD-a, što je postalo predmet sudskih bitaka i političkih sukoba između Obamine administracije i republikanskih dužnosnika u saveznim državama Florida, Louisina i Mississipi. Ekološke posljedice se još uvijek procjenjuju. U većem dijelu Meksičkog zaljeva koji spada pod američki teritorij, zabranjeno je ribarenje.

Tvrtka British Petroleum koja je odgovorna za bušotinu, utrošila je velika sredstva na uklanjanje posljedica, iako je cijela situacija nakon eksplozije i proces informiranja javnosti, kao i određeni potezi kompanije, ukazao na nesposobnost preuzimanja odgovornosti i neadekvatno rješavanje nastale situacije. Utrošeno je više od šest milijardi dolara na uklanjanje posljedica naftne mrlje i isplatu naknada oštećenima. Preko 20 milijardi dolara tvrtka je morala uplatiti u fond koji je osnovan nakon nesreće a iz kojeg će se isplaćivati odštete za naknadu gubitaka u gospodarstvu.

Demonstracije protiv nuklearki u Berlinu

20.09.2010

Predvođeni s pet velikih traktora u subotu 18.9. deseci tisuća protivnika nuklearnih elektrana protestirali su ulicama Berlina protiv nedavne odluke Vlade da za osam do četrnaest godina produži rok do kada bi elektrane trebale biti isključene. Na čelu prosvjedne povorke bili su seljaci sa sjevera Njemačke, koji već godinama prosvjeduju protiv atomskog otpada u predviđenom konačnom odlagalištu u Gorlebenu. Moto demonstracija je bio "Nuklearna energija - sad je dosta!". Na prosvijed su osim brojnih nevladinih organizacija za zaštitu okoliša i građanskih inicijativa pozvali i sindikati, te neke političke stranke, a po riječima organizatora se odazvalo oko 100.000 ljudi. Policijske procjene su međutim skromnije: službeno je riječ o 40.000 prosvjednika. Tijekom demonstracija je formiran ljudski lanac oko zgrade u kojoj ureduje kancelarka Merkel - simbolično se željelo pokazati da je kancelarka izolirana od naroda. Među demonstrantima je bilo i dosta političara, među njima i predsjednici socijaldemokrata, zelenih i stranke lijevice. SPD-ovac Sigmar Gabriel je najavio da će njegova stranka protiv odluke Vlade o produženju roka za zatvaranje nuklearnih elektrana podnijeti tužbu Ustavnom sudu. Vlada naime pokušava zakon o produženju roka tako formulirati, da za njega ne bi bila potrebna suglasnost i gornjeg doma njemačkog parlamenta, Saveznog vijeća (Bundesrata). Tamo vladajuća koalicija demokršćana i libelara nema potrebnu većinu, a opozicija je protiv produženja roka. Ranija koalicija socijaldemokrata i zelenih je tijekom svoje vladavine postigla s predstavnicima nuklearne industrije kompromis o postepenom zatvaranju svih nuklearnih elektrana u Njemačkoj do 2022. godine. Sadašnja vlada je odlučila taj rok produžiti za prosječno 12 godina, ovisno o starosti elektrana.

Češka preplavljena sunčanim elektranama

14.09.2010

Češki regulator (Energetický regulační úřad - ERÚ) objavio je da je početkom rujna 2010. godine broj fotonaponskih sustava narastao za 545 u odnosu na 2009. godinu, što je u ukupnom zbroju premašilo brojku od 10.000. Ukupno 10.145 instaliranih fotonaponskih sustava u Češkoj ima snagu skoro 694 MW. Uzrok ovakve situacije je sustav visokih državnih poticaja za proizvodnju energije iz sunca.

Međutim donesen je novi propis, koji bi se trebao početi primjenjivati od 2011. godine, a prema kojem će postepeno snižavati državne poticaje za otkup sunčeve energije za više od 5% u odnosu na 2010, kao i svake naredne godine, što bi navodno trebalo stabilizirati sektor. Neki stručnjaci očekuju da će veliki rast cijena subvencionirane sunčeve energije uzrokovati rast cijena struje za 10% u 2011. godini. Sada se traži rješenje da se spriječi rast cijena struje, a prema zakonu koji je u proceduri, ministar industrije i trgovine mogao bi donositi krajnju odluku o postavljanju svakog novog sustava u državi.

Agrokor Energija - novi igrač na hrvatskom energetskom tržištu ?

15.09.2010

Koncern Agrokor najveća je hrvatska kompanija u vlasništvu Ivice Todorića. Lanac trgovina prehrambenim proizvodima Konzum, najveći je domaći trgovački lanac, čija je ambicija da izgradi mrežu vlastitih benzinskih postaja, kako je obznanjeno u medijima prije određenog vremena. Iz tog je razloga prošli mjesec osnovana tvrtka Agrokor Energija, registrirana za proizvodnju, opskrbu i trgovinu električnom energijom kao i za druge djelatnosti iz sektora energetike, od proizvodnje, distribucije i opskrbe plinom, preko proizvodnje biogoriva, do proizvodnje i opskrbe toplinskom energijom.

Strateška je prednost Agrokora što posjeduje vlastitu tvornicu ulja, te niz tvornica u kojima nakon prerade osnovne sirovine ostaje velika količina biološkog otpada koji može služiti za proizvodnju biodizela i bioetanola, kao i bioplina. Sirovine za proizvodnju dakle ne bi trebalo kupovati, nego bi se iskorištavali otpadni materijali kojih već ionako ima dovoljno.

Direktor tvrtke biti će prema priopćenju za Nacional, Herman Seidl. U istom priopćenju stoji "Tvrtka će se baviti korištenjem i primjenom obnovljivih izvora energije iz uobičajenih sirovina i otpada." Neimenovani Nacionalov sugovornik, kaže kako je odluka Agrokora da uđe u energetski biznis logična s obzirom na trenutak i resurse koje kompanija posjeduje: "Agrokor je zbog zaduženosti konstantno pod pritiskom da povećava svoje prihode, a to je vrlo teško postići organskim rastom kad se posluje na tako malom području kao što su Hrvatska, BiH i Srbija. Iz istog razloga teško je naći i dovoljno kvalitetnih akvizicija, pa Agrokoru ne ostaje drugo nego da svoje poslovanje širi u druge djelatnosti."

Infrastruktura za punjenje električnih automobila - pilot-projekt Grada Varaždina i EIHP

15.09.2010

Grad Varaždin i Energetski institut Hrvoje Požar, potpisali su sporazum o pilot-projektu razvoja punionica za buduće električne automobile u Varaždinu. Sljedeće godine trebao bi se znati točan plan gradnje kao i broj te lokacije punionica.

Iz Instituta tvrde da će u Europi električni automobili biti tržišno dostupni već sljedeće godine. Varaždin je odlučio biti dijelom te Europe i unaprijed pripremiti infrastrukturu za punjenje električnih automobila, što je osim visoke početne cijene električnog automobila jedan od glavnih problema električnih vozila. Iako Hrvatska kaska za Europom, grad Varaždin primjer je otvorenosti i promišljanja o budućnosti. Gradonačelnik Ivan Čehok i čelništvo tamošnje turističke zajednice, već neko vrijeme na raspolaganju imaju električni automobil za potrebe vožnje gradom, koji s jednim punjenjem baterije može prevaliti 60 kilometara.

Dijelovi za električne automobile uskoro bi se trebali početi proizvoditi u Ludbregu, u suradnji s talijanskim proizvođačem Ducati. Hrvatska je na međunarodnim sajmovima tijekom proljeća predstavila vlastiti električni automobil tvrtke Dok ing. Svi dijelovi osim baterije proizvode se u Hrvatskoj tako da su vidljivi realni začetci hrvatske industrije električnih automobila. Kad mu se baterija isprazni, automobil se punina kućnoj utičnici, za što je potrebno oko šest sati, dok se preko trofaznog priključka napuni za dva sata. Kod punionica je u planu da punjenje automobila ne traje dulje od nekoliko minuta. Cijena hrvatskog električnog automobila za sada iznosi oko 30.000 eura.

Međunarodni projekt "BiogasIN"

15.09.2010

BiogasIN - "Razvitak održivog tržišta bioplina u središnjoj i istočnoj Europi" je projekt na temu bioplina financiran preko Intelligent Energy Europe. Koordinator međunarodnog konzorcija je Energetski institut "Hrvoje Požar". Projekt se fokusira na isticanje koristi od bioplina za pojedinu regiju te pojednostavljenje procedura potrebnih za ostvarivanje poticaja i financiranje projekata bioplina. U Hrvatskoj su za projekt zainteresirane Varaždinska, Međimurska, Osječko-baranjska i Vukovarsko- srijemska županija.

Članovi konzorcija su Europska udruga za bioplin (Belgija), Energoprojekt (Bugarska), Češka udruga za bioplin (Češka), CRES (Grčka), WIP Renewable Energies GmbH (Njemačka), Institut Fraunhofer (Njemačka), Ekodoma (Latvija), Trinergy Grupe (Rumunjska) i Razvojna agencije Sinergija (Slovenija). Ukupni budžet projekta je 1,5 milijuna EUR, a traje 30 mjeseci. Projekt je u začetku, ali njegov napredak možete pratiti na web stranicama projekta www.biogasin.org.

Mafija se bogati na unosnim EU projektima vjetroelektrana - posebno na Siciliji

15.09.2010

Privučena izdašnim subvencijama čija je svrha potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije, takozvana eko-mafija u Italiji započela je na prevaru ubirati milijune eura i od talijanske vlade i od Europske unije. "Ništa ne donosi zaradu kao farme vjetra", rekao je Edoardo Zanchini, zaštitar okoliša koji je istraživao uključenost mafije u ovu industriju. "Sve što stvara bogatstvo, predmet je zanimanja mafije." Nisu samo talijanski kriminalci uočili potencija za korupciju. Nedavno istraživanje koje je proveo Kroll, međunarodna zaštitarska tvrtka, razotkrilo je primjere u cijeloj Europi, gdje se sredstva namijenjena za "čistu energiju" koristi za punjenje džepova pojedinaca umjesto za spas planeta. Neke slučajevi uključuju farme vjetra koje ostaju zapuštene ili jednostavno nisu nikad niti bile izgrađene, dok se druge koriste za pranje novca stečenog kroz kriminalne radnje. "Obnovljivi izvori energije čine se kao dobra stvar kojom se bave neporočni ljudi koji spašavaju svijet," kazao je Jason Wright, viši direktor u tvrtki Kroll, koja za legalne investitore provjerava projekte obnovljive energije i koja je dokumentirala nagli porast broja farmi vjetra čije je vlasništvo sumnjivo. "Dosta ljudi želi se okoristiti tom mašinom za pravljenje novaca. Ne bih rekao da je cijeli sektor korumpiran već da postoji mali dio korumpiranih projekata." Slučaj koji se u međuvremenu dogodio u Španjolskoj uključivao je postrojenje za solarnu energiju koje je, nekim čudom, proizvodilo električnu energiju po noći. Istražitelji su otkrili da je električnu energiju proizvodio diesel generator jer su poticaji za "zelenu energiju" isplaćeni za postrojenje bili tako velikodušni da su vlasnici postojenja još uvijek ostvarivali znatan profit.

Rusko-norveški sporazum o granici na Arktiku

16.09.2010

Procjenjuje se da područje Arktika sakriva oko 90 milijardi barela nafte i 509 bilijuna m3 zemnog plina. Deklaracijom UN-a i prema pomorskom pravu, Kanada, Danska, Norveška, Rusija i SAD imaju 320 kilometara gospodarskog pojasa od svojih granica i time dobivaju prava na korištenje bogatstava arktičkog podmorja i mora. Ove zemlje utrkuju se oko prava na crpljenje velikih zaliha nafte koje će upravo zbog globalnog zatopljavanja i topljenja leda postati lakše za istraživanje i jednog dana najvjerojatnije za eksploataciju. Na tragu toga je i potpisan sporazum između Rusije i Norveške o granici na Arktiku, oko čega su se dvije zemlje dogovorile nakon 40 godina pregovora.

"Potpisivanje sporazuma, o kojemu se pregovaralo od 1970., povijesni je preokret u našim odnosima", navodi Kremlj u priopćenju za javnost. Dodaje kako je to primjer načela da "sve moguće prijepore oko Arktika trebaju riješiti arktičke države međusobnim pregovorima na bazi postojećeg međunarodnog prava".

O globalnim utjecajima na okoliš kao i posljedicama istraživanja i crpljenja nafte na Arktiku, u vrlo osjetljivom okolišu, možemo za sada samo nagađati. Možemo se jedino nadati da se neće ponoviti havarije koje se nedavno dogodile u Meksičkom zaljevu.

16. rujna - Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

16.09.2010

Većina ljudi još uvijek razmišlja o ozonskom sloju samo kada nas ljeti jako sunce podsjeti na ultraljubičasto zračenje i zdravlje kože, a UV indeks spominje se na kraju vremenske prognoze te kada posežemo za kremama visokog zaštitnog faktora. Uloga ozonskog omotača važna je i zato danas podsjećamo na nju, povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja.

Odlukom Ujedinjenih naroda od 19. prosinca 1994. godine, a s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, 16. rujna proglašen je Međunarodnim danom zaštite ozonskog sloja.

Tesla se vraća kući

16.09.2010

U njemačkom gradu Essenu započela je RWE Tesla turneja koja najavljuje skoru budućnost u prometu: električne automobile na cestama europskih gradova. Dvoje njemačkih studenata, vozeći najpoznatiji električni automobil Tesla Roadster, u sljedećih će 13 dana prevaliti više od četiri tisuće kilometara, posjetiti osam europskih zemalja te 17 gradova.

U Hrvatskoj će se RWE Tesla turneja zaustaviti nekoliko puta, u Zagrebu, Labinu i u Vukovaru, a bit će predstavljene i prve stanice za punjenje električnih automobila.

HEP pokreće projekt izgradnje infrastrukture za punjenje električnih automobila

20.09.2010

Iz HEP-a stiže priopćenje o pokretanju priprema za infrastrukturni projekt izgradnje mreže stanica za punjenje električnih automobila. Budući da je uvođenje elektromobila u komercijalnu uporabu jedan od prioriteta energetske politike Europske Unije te je brzo širenje njegove primjene izvjesno, HEP se priprema za izgradnju mreže stanica za punjenje električnih automobila i pružanje tehničke podrške, koja bi omogućavala komercijalno korištenje ovakvih cestovnih vozila.

U četvrtak 23.09. HEP će privremeno postaviti stanicu za punjenje električnog automobila ispred Muzeja za suvremenu umjetnost. Prigoda koja je potakla ovu inicijativu je turneja "Tesla Roadster" kojom grupa studenata predstavlja koncept elektromobilnosti i senzibilizira javnost za problem emisija stakleničkih plinova i brige za okoliš.

Odluka o imenovanju osobe zadužene za zaprimanje prijava o nepravilnostima u poslovanju HEP grupe

20.09.2010

Prema objavi sa službenih stranica HEP-a, Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović donio je Odluku o imenovanju osobe zadužene za zaprimanje prijava o nepravilnostima u poslovanju za sva društva HEP grupe. Prema Odluci, imenovana osoba za nepravilnosti ima zaštićeni identitet, s tim da sve odgovorne osobe, kojima se imenovana osoba za nepravilnosti obrati u tijeku rješavanja prijava, obvezne su u potpunosti surađivati i pružiti svu potrebnu pomoć.

Odluka je donesena temeljem Odluke o djelokrugu i načinu rada te obvezama i odgovornostima osobe zadužene za zaprimanje prijava o nepravilnostima u poslovanju koju je Uprava HEP-a donijela 29. lipnja ove godine u sklopu provođenja Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu.

Za Osobu za nepravilnosti otvorena je email adresa nepravilnosti@hep.hr.

Čak 36, 1 % električne energije u EU iz obnovljivih izvora do 2030.

20.09.2010

Europska komisija procijenila je da bi kroz narednih 10 godina čak dvije trećina električne energije dolazilo iz elektrana koje se grade u EU, budući da je došlo do promjena na tržištu i da su usvojena pravila koja potiču proizvodnju iz obnovljivih izvora. Preostala energija trebala bi doći iz plina, ugljena, nuklearne energije i nafte.

Predviđa se da će obnovljiva energija činiti 36,1 % ukupne proizvodnje električne energije do 2030. Najveći izvor energije biti će između 2020. i 2030. godine, prema predviđenom scenariju energija vjetra, a za njom slijede snaga vode i biomasa. Što se tiče fosilnih goriva, tržišni udio plina smanjit će se na 17,8 % , dok će se udio ugljena i krutih goriva smanjiti na 21,1 % ukupne proizvodnje struje do 2030

Problemi sa pepelom zbog izgaranja ugljena u Kini

20.09.2010

Kina kao glavni energent za dobivanje 70% energije koristi ugljen. Pri spaljivanju ugljena nastaje 375 miljuna tona pepela godišnje, što je 2,5 puta više nego 2002. godine kada je počelo veće korištenje ugljena. Pepeo se odlaže na odlagališta koja nisu pravilno uređena.

U analiziranim uzorcima pepela iz 14 elektrana našlo se po dvadesetak vrsta teških metala i kemijskih spojeva što dodatno zagađuju okoliš i prijete zdravlju ljudi. U Kini je trenutno aktivno oko 1400 termoelektrana. Iako se Kina obavezala za 40 - 45% smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2020. godine, Međunarodna agencija na energiju (IEA) procjenjuje da će tada Kina sama proizvoditi stakleničkih plinova koliko sve druge razvijene zemlje proizvode zajedno.

Otvoren Jesenski međunarodni zagrebački velesajam

21.09.2010

Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, središnji poslovni događaj hrvatskog gospodarstva i najznačajniji brand Zagrebačkog velesajma, otvorio je 22.09. vrata za posjetitelje. Sajam energetike, kao sastavnica Jesenskog velesajma, dobiva sve više na važnosti jer je to idealno mjesto za promociju proizvoda, usluga i najnovijih tehnoloških rješenja, a isto tako mjesto rasprave mnogobrojnih aktualnih tema reforme energetskog sektora vezane uz pridruživanje EU i liberalizaciju energetskog tržišta jugoistočne Europe.

U sklopu sajma održati će se, sada već tradicionalni stručni skup, Dan energetike 2010. i to 23.09.2010. s početkom u 10,00 sati na Zagrebačkom velesajmu, u dvorani Brijuni, Južni ulaz, I. kat. Teme skupa su: izazovi jedinstvenog EU tržišta i sigurnost opskrbe, Treći paket energetskih zakon EU u hrvatskom zakonodavstvu i Kako ispuniti ciljeve EU i hrvatske energetske politike 20-20-20.

Krši li Srbija odredbe Sporazuma o Energetskoj zajednici?

21.09.2010

Operator prijenosnog sustava elektroenergetskog sustava Kosova, KOSTT, optužio je Republiku Srbiju za kršenje odredbi Sporazuma o Energetskoj zajednici, vezano za praksu operatora u državnom vlasništvu, Elektromreže Srbije (EMS).

KOSTT od 2006. godine ima dozvolu za vođenje prijenosnog sustava Kosova, a između KOSTT-a i EMS-a sklopljen je niz bilateralnih ugovora kojima je, između ostalog, reguliran i tranzit električne energije, kao i kompenzacije za tranzit. Međutim, od 2004. godine EMS je prestao plaćati kompenzacije KOSTT-u za tranzit električne energije, niti za alokaciju prijenosnih kapaciteta za potrebe susjednih zemalja. KOSST je podnio žalbu tajništvu Energetske zajednice, koje je procijenilo da EMS krši odredbe Sporazuma i pokrenulo proceduru prema kojoj će se Republici Srbiji najprije pružiti mogućnost reakcije na optužbe.

22. rujna - Dan bez automobila

21.09.2010

22. rujna posljednji je dan Europskog tjedna kretanja i ujedno Dan bez automobila. Riječ je o inicijativi Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Kao što smo već javljali, u manifestaciji ove godine sudjeluje 18 hrvatskih gradova čiji će centri sutra biti zatvoreni za promet automobilima.

Ovim putem pozivamo posjetitelje portala MojaEnergija na održivo prometovanje, ne samo sutra već i tijekom čitave godine. Više o tome pročitajte ovdje!

Paške vjetroelektrane pune gradski proračun

26.09.2010

Prije šest godina na otoku Pagu izgrađen je vjetropark na kojem se nalazi sedam vjetroelektrana tipa Vestas V52, ukupne snage 5,95 MW. Vjetroelektrane godišnje proizvedu 15 milijuna kWh električne energije. Nakon niza problema u odnosima između investitora, tvrtke "Adria Wind Power" i lokalne samouprave, u proračun grada Paga počela su se slijevati sredstva od vjetroelektrana.

U vrijeme izgradnje vjetroelektrane nije bilo zakonskih odredbi koje su određivale gradnju postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije, kao niti propisa o financijskim obavezama investitora prema jedinicama lokalne samouprave na čijem području se nalaze vjetroelektrane.

Donošenjem paketa podzakonskih akata kojima se potiče proizvodnja električne energije iz OIE u 2007. godini, okvirno je uređeno pitanje obveza OIE postrojenja prema jedinicama lokalne samouprave. No nedorečenost u pravnom okviru je i dalje uzrokovala probleme između Grada Paga i tvrtke Adria Wind Power. Ove godine od vjetroelektrane, u gradski proračun će biti uplaćeno 100.000,00 kuna.

Mađarska povisila subvencije za OIE

26.09.2010

Mađarski dnevni list Budapest Business Journal proteklih je dana objavio dvije dobre vijesti koje se tiču korištenja obnovljivih izvora energije. Potpore za obnovljive izvore i kogeneraciju u Mađarskoj porasle su za 4,1%, na oko 157 milijuna eura u prvoj polovici 2010. godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je Mađarski energetski ured (Magyar Energia Hivatal). Čak 67 % od ukupnog iznosa utrošeno je na kogeneracijska postrojenja. Potpore za obnovljive izvore porasle su za 27,4%, na blizu 50 milijuna eura. Količina energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije porasla je u promatranom razdoblju za 6,8%, tj. na 3982 GWh. Gotovo istovremeno s ovim izviješćem objavljeno je da je mađarski opskrbljivač električnom energijom Elmű-Émász pustio u vožnju prva dva električna automobila i otvorio prvu punionicu struje za električne aute u Mađarskoj. Služenje punionicom bit će besplatno do 30.9.2011. godine. U Mađarskoj trenutačno postoji 10-ak električnih vozila.

Info dan energetske efikasnosti u Sisku

27.09.2010

U Sisku je održan Info dan energetske efikasnosti u organizaciji Grada Siska i projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, UNDP. Na Trgu J. Jelačića (kod Velikog Kaptola) od 10 do 18 h predstavljeni su brojni EE proizvodi i sustavi: toplinska izolacija, solarni sustavi, dizalice topline, energetski efikasna stolarija, a bilo je moguće koristiti besplatno savjetovanje UNDP-ovih energetskih savjetnika. Na konferenciji za novinare održane su i dvije prezentacije: "Provedene mjere povećanja EE objekata u vlasništvu Grada Siska" i "Sustavno informiranje i educiranje građana o EE".

Najava Europske komisije - uskoro "Direktiva o upravljanju nuklearnim otpadom"

27.09.2010

Za listopad Europska komisija najavila je predstavljanje prijedloga o upravljanju nuklearnim otpadom. Zbrinjavanje i sigurnost nuklearnog otpada najavljeni su kao prioriteti koji će se rješavati za mađarskog predsjedavanje EU-a u prvoj polovici sljedeće godine. Donošenje "Direktive o upravljanju nuklearnim otpadom" započeto je 2003. godine ali prijedlog direktive nije usvojen budući da zemlje članice nisu prihvatile dokument koji je sastavila Europska komisija.

Direktivom se želi uspostaviti sustav kojim bi bili obuhvaćeni svi pogoni koji proizvode nuklearni otpad i koji bi time dobili obvezu razvoja dugoročne strategije zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Projekt "Land of Giants"

01.09.2010

"Land of Giants", ili u prijevodu "Zemlja divova", projekt je američke tvrtke Choi + Shine Architects koja je osmislila umjetnički koncept za visokonaponske dalekovode u obliku ljudskih tijela. Svaki stup gradio bi se od unaprijed složenih komponenti (radi nižih troškova), pri čemu se dijelovi,torza, ruku, nogu, koji se mogu prilagoditi i namjestiti u različite položaje kako bi ostavili dojam ljudskih figura koje se penju, hodaju ili saginju.

Stupovi - figure visoki su 30 metara i podupiru se betonskim postoljem. Projekt "Land of Giants" prijavljen je na natječaj koji je 2008. godine raspisala islandski operator prijenosnog sustava Landsnet i Udruženje islandskih arhitekata (the Association of Icelandic Architects). Ovaj dizajn također je nedavno pobijedio na natječaju 2010 Boston Society of Architects Unbuilt Architecture Awards.

Na žalost, figure za sada ostaju na papiru, ali pokazuju da umjetnost i tehnologija mogu ići ruku pod ruku.

Na stranicama DeZeen magazina pogledajte skice projekta, kao i druga umjetnička rješenja za dalekovode.