Područja

Klimatske promjene

Broj sadržaja u mapi: 15

Problem klimatskih promjena vezan je uz učinak staklenika, odnosno povećanu koncentraciju stakleničkih plinova u atmosferi. Najznačajniji staklenički plin je ugljični dioksid (CO2), koji nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva. Povećana koncentracija stakleničkih plinova uzrokuje povećanu apsorpciju topline u atmosferi, što dovodi do promjena temperature zraka, količine oborina i ostalih klimatoloških elemenata.

Zaštita ozonskog omotača

Broj sadržaja u mapi: 19

Ozonski omotač naziv je za sloj ozona (O3) u stratosferi (15-25 km visine), koji je odgovoran za apsorpciju opasnog ultraljubičastog zračenja valnih duljina 200-300 mm. Ozon u stratosferi nastaje i nestaje prirodnim procesima, no određeni kemijski spojevi, koji su rezultat ljudskog djelovanja, uzrokuju pojačanu razgradnju ozona i stanjivanje ozonskog omotača. Najveći krivci za uništavanje ozona su klorofluorougljici (CFC), koji su se dugo vremena koristili u sprejevima, hladnjacima, industriji.

Korisni zeleni linkovi

Zelena zona na portalu MojaEnergija zamišljena je kao pregled najvažnijih linkova koji se tiču zaštite okoliša u Hrvatskoj. Potrebno je napomenuti kako su ovdje navedeni najznačajni projekti i portali, dok se web adrese pojedinih udruga nalaze u imeniku udruga.

Savjetovalište o E-brojevima

URL: http://e-brojevi.udd.hr/

Udruga za demokratsko društvo (UDD), Zagreb, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba pokreće projekt Savjetovalište o E-brojevima. Projekt se temelji na knjižici Što se krije iza E-brojeva?, autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček koja je u svoja dva izdanja (2004. i 2005.) pobudila veliku pažnju javnosti. U okviru projekta pokrenuta je internetska starnica, e-brojevi.udd.hr s opširnim informacijama aditivima u hrani (E-brojevima) dopuštenima u Republici Hrvatskoj, a po uzoru na najbolje svjetske portale iz te domene, donosit će novosti koje se tiču E-brojeva, sigurnosti hrane, itd.

 • Info

  Priredio: Daniel Rodik (admin)

  Datum: 26.02.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Grincajg

URL: http://www.grincajg.com/

Grincajg je potpuno besplatan program/usluga koja vam omogućuje da unaprijed osigurate Vama potrebno zelenilo koje će vam biti dostavljeno na Vašu adresu.

 • Info

  Priredio: Daniel Rodik (admin)

  Datum: 26.02.2009

  Zatvori
 • Uredi
  Uređivanje sadržaja je moguće samo za registrirane korisnike. Zatvori

Kako nam je želja uspostaviti što cjelovitiji sadržaj, molimo Vas da nam informacije o sadržajima koji nedostaju pošaljete na adresu info@mojaenergija.hr.