Udomljeni projekti na portalu MojaEnergija

Za projekte koji nemaju svoje web stranice a žele vidljivost na internetu, na portalu MojaEnergija moguće je postaviti i održavati web stranicu projekta. Za više informacija pošaljite upit na info@mojaenergija.hr.

AWERES - AWareness and Education in Renewable Energy Sources

Broj sadržaja u mapi: 56

Cilj projekta AWERES je pridonijeti očuvanju okoliša u Republici Hrvatskoj, povećanjem uporabe obnovljivih izvora energije. Ovdje možete saznati više o aktivnostima, rezultatima i projektnim događanjima, pogledati publikacije i reportažu koju smo snimili. Projekt su zajednički provele udruge DOOR iz Zagreba, Put iz Labina i Franjo Koščec iz Varaždina, te Srednja škola Mate Blažine iz Labina i Elektrostrojarska škola Varaždin, uz financijsku pomoć Europske unije putem programa PHARE 2006 za Hrvatsku.

Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije

Broj sadržaja u mapi: 26

Projekt "Javno zagovaranje i praćenje politika vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost" (eng. Renewable energy policies advocacy and monitoring - REPAM), partnerski je projekt udruga Društva za oblikovanje održivog razvoja, Eko Zadra, Eko Liburnije, Zvona uz Kupu i Press centra za okoliš, i FOKUS-a, društva za sonaraven razvoj iz Ljubljane, te Energetskog instituta Hrvoje Požar, a provodi se uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i EU u sklopu IPA programa.

Tečaj projektiranja, instaliranja i održavanja SOLARNIH TOPLINSKIH SUSTAVA.

Broj sadržaja u mapi: 7

Društvo za oblikovanje održivog razvoja organiziralo je edukaciju - tečaj za nezaposlene s područja solarnih instalacija. Cilj tečaja je je osposobljavanje nezaposlenih osoba za poslove instaliranja solarnih toplinskih sustava što dugoročno može rezultirati jačanjem kapaciteta tvrtki i obrtnika koji se bave instalacijama solarnih toplinskih sustava u Zagrebačkoj županiji. Zagrebačka županija je među prvim jedinicama lokalne i područne samouprave prepoznala prednosti Sunčeve energije pa je 2009. objavila natječaj za subvencioniranje troškova opreme solarnih kolektora za kućanstva. Dvodnevna predavanja sa demonstracijama opreme su se održala u prostorijama tvrtke Horvatić 08. i 09.04. 2010. te su obuhvatila teoretska znanja s područja Sunčeva zračenja, termodinamike, toplinskih karakteristika kolektora i sustava, zaštite na radu te iskustva iz prakse.

Mala škola čiste energije

Broj sadržaja u mapi: 3

Projekt "Mala škola čiste energije" doprinosi razvijanju svijesti o održivom razvoju kroz uporabu obnovljivih izvora energije i savjesnu uporabu energije, a cilj mu je edukacija osnovnoškolske djece o obnovljivim izvorima energije, mogućnostima njihove uporabe, energetskoj učinkovitosti te prednostima koje nam to sve donosi u smislu zaštite okoliša. U tu su se svrhu u sklopu projekta izradili radni listovi koji sadržajem nadopunjavaju slikovnicu "Obnovljivi izvori energije". Projekt je financijski podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

PROJEKT CIVITAS ELAN

07.01.2010

Gradske prometne probleme kao što su gužve, stres u prometu, problemi s parkiranjem i onečišćenje zraka, građani Zagreba odavno prepoznaju kao jedan od gorućih problema u gradu.

U Zagrebu projekt CIVITAS ELAN, s ciljem ublažavanje ovih problema te uvođenjem održivih rješenja u gradski promet provoditi će sljedeće mjere:
1. Učinkovitiji i čistiji javni prijevoz
2. Nabavu 70 energetski učinkovitih i manje bučnih tramvaja
3. Nabavu 160 autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste biodizel ili prirodni plin
4. Uvođenje elektroničkog sustava naplate karata u javnom gradskom prijevozu
5. Postavljanje nadzornih kamera u tramvajska kola
6. Poboljšanje rasvjete na stanicama javnog gradskog prijevoz

Video - priručnik za energetsku učinkovitost

Broj sadržaja u mapi: 6

Video priručnik je serija četiri kratkih obrazovnih filmova u DVD izdanju. Filmovima je na jednostavan i široj publici pristupačan način objašnjeno i savjetovano kako povećati energetsku učinkovitost u kućanstvu. Prikazani su opisi mjera koje možemo sami poduzeti i mjere koje zahtjevaju veće investicije npr. toplinska izolacija vanjskog zida ili krova.

Dijalogom do održive energije

Broj sadržaja u mapi: 13

Cilj projekta je jačanje suradnje udruga aktivnih na području energije i zaštite okoliša kroz umrežavanje i dijalog sa strukom, što je preduvjet za osposobljavanje i uključivanje javnosti u donošenje odluka povezanih s energetikom. Projekt se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u sklopu programa Demokratizacija i razvoj civilnog društva i logističku potporu Zavoda za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Energetski Info Centri - EIC

Broj sadržaja u mapi: 3

Ovim projektom nastojimo poticati razvoj javne usluge energetskog savjetovanja u Hrvatskoj. U suradnji sa UNDP Hrvatska 2008. godine organizirali smo nekoliko tečajeva za energetske savjetnike, koji bi u okviru gradskih uprava ili civilnih udruga davali besplatne energetske savjete prvenstveno kućanstvima i ostalim zainteresiranima (malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredna dobra i zadruge, turistički i ugostiteljski objekti, itd...).Rezultat projekta je i brošura namijenjena udrugama koje žele razviti takvu uslugu. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva omogućilo je financijsku potporu projektu.

Edukacijski kit

Broj sadržaja u mapi: 6

"Edukacijski kit za uporabu energije sunca" je projekt koji za cilj ima obrazovanje mladih na području praktične primjene energije sunca. U sklopu projekta izrađena je oprema za pretvorbu energije sunčeva zračenja u toplinsku i električnu energiju, tzv. kit, koji je isporučen Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Uz to je izrađena i skripta o energiji sunca, namijenjena prvenstveno nastavnicima Srednje škole Mate Blažine, ali i učenicima, kao i svima zainteresiranima za načine praktične primjene energije sunca.

SolCamp - Poticanje upotrebe energije sunca u kampovima

Broj sadržaja u mapi: 11

Međunarodni projekt SolCamp koordinira Njemačko društvo za energiju sunca (DGS - Deutsche Gesellschaft für Sonnenenergie). Cilj ovog projekta je upoznati, promovirati i poticati upotrebu sunčeve toplinske opreme u turističkim kampovima u Hrvatskoj i ostalim zemljama gdje se projekt provodi. Hrvatski partner na projektu je udruga DOOR, dok najveći dio troškova projekta financira Europska komisija u sklopu programa Intelligent Energy Europe (IEE), a u Hrvatskoj su projekt financijski podupiru: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPU) dok je načelna podrška dobivena od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP).

Sunce u Istri

Broj sadržaja u mapi: 3

U sklopu ovog projekta u Rapcu je održano predavanje pod naslovom "Kako uštedjeti pomoću sunca". Ako Vas zanimaju materijali razvijeni tijekom projekta, kliknite na naslov.